Barroso: a jegybanki függetlenséggel foglalkozni kell a hiteltárgyalások előtt

2012.01.18. MTI

A jegybanki függetlenség kérdésével foglalkozni kell még azelőtt, hogy megkezdődnének Magyarországgal a tárgyalások az igényelt pénzügyi támogatásról - mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Magyarországról folytatott politikai vitában.

Az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének vezetője hangsúlyozta: a vita nem Magyarország ellen, hanem Magyarországgal, Magyarországért folyik. Ezzel arra is utalt, hogy a vitában rész vesz Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Barroso - emlékeztetve arra, hogy az általa vezetett testület az előző napon konkrét kifogásokat fogalmazott meg a közelmúltban hozott magyar törvények miatt - leszögezte: azt akarják, a gyanú leghalványabb árnyéka se lengje körül azt, hogy Magyarországon maradéktalanul érvényesülnek az unió jogi előírásai.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kontinens gyakorlatilag összes országát tömörítő Európa Tanács szintén foglalkozik a magyar jogalkotás kérdéseivel.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
PÉNZÜGYI JOG
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI UNIÓ
KORMÁNYZAT
PÉNZÜGYI SZEKTOR