A jegybanki függetlenség kérdésével foglalkozni kell még azelőtt, hogy megkezdődnének Magyarországgal a tárgyalások az igényelt pénzügyi támogatásról – mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Magyarországról folytatott politikai vitában.

Az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének vezetője hangsúlyozta: a vita nem Magyarország ellen, hanem Magyarországgal, Magyarországért folyik. Ezzel arra is utalt, hogy a vitában rész vesz Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Barroso – emlékeztetve arra, hogy az általa vezetett testület az előző napon konkrét kifogásokat fogalmazott meg a közelmúltban hozott magyar törvények miatt – leszögezte: azt akarják, a gyanú leghalványabb árnyéka se lengje körül azt, hogy Magyarországon maradéktalanul érvényesülnek az unió jogi előírásai.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kontinens gyakorlatilag összes országát tömörítő Európa Tanács szintén foglalkozik a magyar jogalkotás kérdéseivel.