Az Európai Bizottság pénzügyi biztosa, Olli Rehn az esetleges elővigyázatossági EU-IMF támogatásról szóló tárgyalás megkezdéséhez szükséges intézkedésekről tárgyalt Fellegi Tamás tárca nélküli miniszterrel – mondta Amadeo Altafaj Tardio, a pénzügyi biztos szóvivője pénteken.

A szóvivő hozzátette: Olli Rehn üdvözölte, hogy a magyar kormány immár hajlandó párbeszédet folytatni a bizottsággal, és megtenni a szükséges törvénymódosításokat. Rehn biztos örömmel várja az ígéretek végrehajtását és eredményeit – fűzte hozzá.

A bizottság szóvivője szerint a szükséges lépések között vannak a jegybank teljes függetlenségét, illetve a bíróságok megbízható működését biztosító módosítások.

Kérdésre válaszolva kifejtette: konkrét módosításokról van szó, illetve, hogy a törvényjavaslatokat – a jegybanktörvény esetében – az Európai Központi Bankkal, illetve az Európai Bizottsággal és a Nemzetközi Valutaalappal is egyeztetni kell, mivel Magyarország pénzügyi támogatásért folyamodott.

Az igazságszolgáltatást érintő módosításokkal kapcsolatosan a szóvivő elmondta: Rehn hangsúlyozta, hogy a jogbiztonság nélkülözhetetlen a stabil gazdasági fejlődéshez, és ez magában foglalja a bíróság teljes függetlenségét és megbízható működését.

Amadeo Altafaj Tardio elmondta: nem esett szó a formális tárgyalások megkezdésének konkrét időpontjáról, és hangsúlyozta: Magyarországnak előbb az előfeltételeket kell teljesítenie, mielőtt el lehet indítani ezt a tárgyalási folyamatot.