Eltér Dr. Pétefalvi Attila, illetve Dr. Jóri András véleménye az új adatvédelmi hatóság függetlensége tekintetében.

Dr. Péterfalvi Attila álláspontja: 

Péterfalvi Attila a január 1-jétől működő adatvédelmi hatóság elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján az európai adatvédelmi nap (január 28-a) alkalmából bemutatta az új intézményt, valamint közvetlen munkatársait.

Elmondta, a hatóság megalakulása szorosan összefügg az alkotmányozási folyamattal, továbbá szorosan kapcsolódik az ombudsmani rendszer átalakításához. Hozzátette: az új, “egybiztosos” rendszerrel nyilvánvalóvá vált, hogy az adatvédelmi ombudsmannak ezt a struktúrát el kell hagynia, hiszen nem lehet helyettese az alapjogi biztosnak, mert akkor nem lehetne független.

A független, csak a törvényeknek alárendelt hatóság feladata a személyes adatok védelméhez, valamint a közérdekű és a közérdekből nyilvános adatok megismeréséhez való jog érvényesülésének ellenőrzése és elősegítése.

Dr. Jóri András szerint: 

Dr. Péterfalvi Attila, az ún. “Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság” elnöke az utóbbi hónapban többször a sajtónyilvánosság előtt fejtette ki, hogy az új hatóság független. Dr. Jóri András adatvédelmi biztos erre vonatkozóan megismétli az alábbiakat:

Az EU joga szerint a függetlenség feltétele, hogy az adatvédelmi hatóság vezetője ne legyen mandátuma előtt elmozdítható. 2011. január 30-án ezt történt: a függetlenség megsértésével hoztak létre új adatvédelmi felügyelő szervet. 2014. szeptember 29-e, dr. Jóri András mandátumának lejárta előtt a felügyelő hatóság vezetőjét jogszerűen nem lehetett volna elmozdítani. Ez azt is jelenti, hogy az ún. “NAIH” jogellenesen jött létre; ezt a jogellenességet a magyar államnak kötelezettsége mielőbb orvosolni.

Mindez így van az Alaptörvény szerint is, amely alapján az adatvédelmet “független hatóság” felügyeli. Ez a fogalom az EU adatvédelmi irányelvéből származik, és 2004 óta azon az adatvédelmi biztost kell érteni. A függetlenség fogalma itt is felöleli azt, hogy a korai elmozdítás jogellenes, vagyis az adatvédelmi biztos korai elmozdítása az Alaptörvényt is sérti.

A megoldás jelen helyzetben dr. Jóri András mandátumának visszállítása, és az ún. “Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság” átnevezése “Adatvédelmi Biztos Hivatalára”. Mivel az adatvédelmi biztos volt munkatársait munkajogi szabályokat sértő módon elbocsátották, ezért ezzel egyidejűleg intézkedni kell jogviszonyuk helyre állításáról is.