Kiemelkedően sok szabálytalanságot találtak a magánklinikákon

2012.02. 1. MTI

Az adóhatóság folytatja a magánklinikák, magánorvosok ellenőrzését, mert a tapasztalatok szerint ebben a szektorban kiemelkedően sok a szabálytalanság.

Mint írták, a NAV a jövőben is nagy hangsúlyt fektet a magánklinikák, azon belül is különösen a szépészeti szolgáltató szektor ellenőrzésére, mert sok praxisban a beavatkozások ellenértéke "zsebre megy", vagy az egészségügyi szolgáltatók más módon igyekeznek kibújni az adófizetés alól.

A közlemény szerint az adóhatóság ellenőrei januárban számos magánrendelést kerestek fel Budapesten és Pest megyében, azt vizsgálva, hogy az érintett vállalkozások adnak-e nyugtát, illetve számlát a bevételeikről. Többek között fül-orr-gégész, fogorvos, bőrgyógyász, valamint szemész szolgáltatását vették igénybe a revizorok, de egy dohányzásról leszoktató biorezonancia kezelésen is megjelentek.

Példaként említették: az egyik ellenőrzött fül-orr-gégész szakorvos a 10 ezer forintos vizsgálati díj átvételekor még csak utalást sem tett számla, vagy nyugta kitöltésére, de azt követően, hogy az adóellenőrök felfedték kilétüket, azonnal kérte a mulasztási bírság összegének méltányos megállapítását.

A NAV munkatársainak tapasztalatai szerint a bevételek nagy arányát továbbra is eltitkolják. A NAV által feltárt mulasztások következményeként összességében több mint kétmillió forint mulasztási bírság kiszabására számíthatnak az érintettek - írták.

Ezen felül az adóhatóság felfigyelt arra is, hogy a szépészeti szolgáltatások magas ára és jövedelmezősége ellenére az e területen tevékenykedő vállalkozások bevallásai gyakran csak minimális adókötelezettséget tartalmaznak, de visszaéléseket találtak az általános forgalmi adó tekintetében is.

Mint kifejtették: ellenőrzési tapasztalat, hogy az egészségügyi szempontból nem indokolt, kizárólag szépészeti céllal végzett plasztikai beavatkozásokat gyógyító tevékenységként (azaz az egészség megőrzésére, fenntartására, vagy visszaállítására szolgáló beavatkozásként) számolják el, elkerülve ezzel az általános forgalmi adó megfizetését. Az adóhatóság emiatt a jövőben nemcsak a helyszíni nyugtaadást vizsgálja, de több, ilyen jellegű szolgáltató bevallásait utólagos ellenőrzés alá vonja - írta a NAV a közleményében.
 

  • kapcsolódó anyagok
NAV