OBH: nincs akadálya a megürülő bírói álláshelyek betöltésének

2012.02. 3. MTI

Befejeződtek az idén nyugdíjba vonuló bírák helyére kiírt pályázati eljárások, nincs akadálya a megürülő álláshelyek betöltésének - közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) pénteken az MTI-vel.

"A jogalkotó az igazságszolgáltatás folyamatos működése érdekében törvényben szabályozta a nyugdíjba vonuló bírák pótlását. Ennek alapján 130 helyi bírósági bírói álláshelyre írtak ki pályázatot. A többszörös túljelentkezés mellett lebonyolított pályázati eljárások 2012. január 31-ig befejeződtek. A pályázati rangsort felállító bírói tanácsok meghallgatták a többségében bírósági titkár pályázókat, így a bírói kinevezésüknek nincs akadálya" - tartalmazza az OBH közleménye.

Ez év június 30-án szűnik meg azoknak a bíráknak a szolgálati jogviszonya, akik a nyugdíjkorhatárt tavaly év végéig betöltötték, akik pedig az idén érik el a nyugdíjkorhatár, azoké december 31-én szűnik meg. Ennek megfelelően a bírák két ütemben kezdik meg felmentési idejük töltését: január 1-jétől 194, június 1-jétől pedig további 42 bíró országszerte - derül ki a közleményből, amely kitér arra is, hogy "az érintett 236 bíró közül 184 (78 százalék) már jelenleg is nyugdíjasként, nyugdíjának folyósítása mellett dolgozik".

A bíróságok szervezetéről szóló törvény szerint a nyugállományba helyezés vagy a felső korhatár elérése esetén a bíró felmentési ideje 6 hónap. A bírót a felmentési időben a munkavégzési kötelezettsége alól három hónapra mentesíteni kell, de ez az idő saját kérelmére lerövidíthető. Az érintettek közül 51-en kérték, hogy három hónapnál rövidebb időre mentesítsék a munkavégzési kötelezettség alól. Akik nem kérték, április 1-jétől már felmentési idejüket töltik, nem ítélkeznek és mintegy 140 nyugdíjba vonuló bíró március első napjaitól már szabadságát tölti - közölte az OBH.
 

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
OBH - ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI HIVATAL