Megjelent a Nemzeti Együttműködési Alap működését szabályozó 5/2012. (II. 16.) KIM rendelet.

Március 17-ig jelentkezhetnek a jogszabályi feltételeknek megfelelő civil szervezetek a jelöltállítási rendszerbe. Azok a szervezetek, amelyek az elektorállításra jogosulttá válnak, választhatják majd meg az Alap Tanácsának és kollégiumainak civil delegált tagjait.

Az elektori rendszerbe az országos vagy területi hatókörű civil szervezetek jelentkezhetnek be a www.civil.kormany.hu/elektor oldalon. A jogszabályokban foglaltaknak megfelelő civil szervezetek bejelentkezésük elfogadásáról, majd az elektori gyűlés helyéről és idejéről értesítést kapnak a bejelentkezéskor megjelölt elektronikus levélcímre. Március második felében a civil szervezeteket képviselő elektorok választják meg a Tanács és az öt kollégium 3-3 civil delegált tagját.

Az Alap az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény alapján 2012. január 1-jével jött létre. A civil szervezetek támogatási rendszerének központi forrásaként támogatja a szervezetek működését. Forrásaként az Országgyűlés 3,38 milliárd forintot határozott meg az idei évre.