A szerencse nem jár örökbe, csak kölcsön– tartja a mondás, s ami azt illeti a játékadó emelkedése óta a szerencsejáték ipar több vállalkozása került abba a szerencsétlen helyzetbe, hogy a megemelkedett adóterhek miatt visszaadja pénznyerő automata engedélyét.

A vállalkozókat terhelő játékadó tavaly novembertől jelentős mértékben megemelkedett, elsősorban abból a célból, hogy nagyobb állami adóbevételt és a pénznyerő automata üzemeltetők arányos teherviselését biztosítsa. Figyelemmel arra, hogy az új szabályok értelmében a játékgépenkénti 100 ezer forintos adó 500 ezer forint összegre emelkedett, számos üzemeltető volt kénytelen amellett dönteni, hogy szüneteltesse vagy visszaadja a pénznyerő automata engedélyét.

A Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ) közlése szerint – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai alapján – az elmúlt év október 27. napja és 2012. január 5. napja között az adófizetési kötelezettség alól kikerülő, az üzemeltetésből kivont, bármilyen jogcímen átmenetileg vagy véglegesen leadott pénznyerő automata engedélyek száma 13 643 volt, míg 2011. október 31-én még 20400 gép rendelkezett engedéllyel. Tavaly év végre tehát mindössze 6600-6700 pénznyerő automata rendelkezett olyan engedéllyel az országban, amely után a megemelt adóterheket is befizették, s ez jelentős csökkenést mutat az októberi adatokhoz képest. A MSZSZ szerint a piac csak akkor kezdheti újjáépíteni önmagát, ha az üzemeltetők áttérhetnek a gépek szerver alapú üzemeltetésre, ugyanis akkor a mai tételes adó helyett a tiszta játékbevétel 33 százaléka után kell majd játékadót fizetni az ágazat specifikus díjai – engedélyezési-, szerver-hozzáférési díj -, valamint a vállalkozásokat érintő adó- és járulékterhek mellett.

A szerver alapú szerencsejáték lényege, hogy a játéktermekben felszerelt terminálok a világhálón keresztül egy központi szerverhez csatlakoznak,melyen át zárt, titkosított módon történik az adatátvitel. Ennek segítségével az állami adóhatóság mindent látó szeme gondosan felügyelheti a termek pénznyerő automata forgalmának árbevételét, és lehetővé válik az állam, a játékosok és az üzemeltetők számára is biztonságos játék.

A pénznyerő automaták szerver alapú üzemeltetésére azonban csak akkor tudnának áttérni a vállalkozások, ha a tavaly elfogadott Szerencsejáték törvény végrehajtási rendelete megteremti erre a lehetőséget. Sajnálatos módon, erre mindeddig nem került sor, s a szakmai szövetség igyekezete ellenére sem sikerült meggyorsítani a jogalkotói folyamatot. Az iparág által várva várt végrehajtási rendelet jelentheti az egyetlen megoldást arra, hogy az ötödére zsugorodott szerencsejáték piac talpra állhasson és a korábbihoz hasonló számban képviseltethesse magát a szektorban. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a szerver alapú pénznyerő automata üzemeltetés bevezetése teljesen új rendszert jelent a hazai piacon, így a rendeletnek az átlátható, biztonságos működés szabályait kell kialakítani. Habár korábban felmerült, hogy külföldi érdekcsoportok kívánják meglévő rendszereiket üzemeltetni Magyarországon, azonban az állam határozottan törekszik arra, hogy elsősorban magyar vállalkozások végezzék a szerverüzemeltetést.

Az MSZSZ adatai szerint a végrehajtási rendelet hiánya és a magas adófizetési kötelezettség miatt a pénznyerő automaták hazai csökkenése tovább folytatódik és márciusra nagyjából négyezer gép maradhat a piacon. További következmény ugyanakkor az is, hogy az állami adóbevétel is messze elmarad a várt mértéktől és havonta átlagosan 1,9-2 milliárd forint kiesés valószínű a különböző adónemekből, míg az adóemelés előtt az ágazat körülbelül havonta 2,4 milliárd adóbevételt termelt csak a játékadóból.

A szakmai szervezetek segíteni igyekeznek a hatóságok munkáját azáltal, hogy szakmai javaslatokat dolgoznak ki, illetve határidőre véleményezik a jogszabálytervezeteket, valamint aktívan együttműködnek a Nemzetgazdasági Minisztérium és a NAV illetékes osztályaival.

A korábbi évekre visszatekintve megállapítható, hogy 2004 óta folyamatosan csökkent a hazai pénznyerő automaták száma, mely akkor még 33 ezer körül működött, 2010 év végére már csak 24 ezer volt, míg idén januárra 8 ezer körüli számra esett vissza.

A várva várt végrehajtási rendelet vélhetően megakadályozhatja a további engedély visszaadási hullámot, s megteremtheti a lehetőségét annak, hogy ismét megélénküljön a szerencsejáték iparban a vállalkozói élet.