A kormány által az aktualizált konvergencia-programban felvázolt intézkedések alapján az Európai Bizottság pénteken közzétett előrejelzésében úgy látja, hogy 2012-ben és 2013-ban is a GDP-arányosan 3 százalékos tűréshatár alatt marad a magyar államháztartási hiány, noha a a jövő évi hiánycél a dolgok jelenlegi állása szerint még nem teljesül.

Az április második felében benyújtott aktualizált konvergencia-programról készült első értékelés alapján Magyarországon 2012-ben és 2013-ban is a 3 százalékos referenciaérték alatt marad az államháztartási hiány, ami Brüsszel korábbi nyilatkozatai alapján a minimálisan szükséges ahhoz, hogy az ország elkerülje a kohéziós alapok végleges befagyasztását.

A Bizottság pénteken közzétett tavaszi gazdasági előrejelzésében az aktualizált konvergencia-program alapján idén a magyar hiánycéllal összhangban 2,5 százalékos deficitet prognosztizál Magyarországon, míg 2013-ban éppen a 3 százalékos küszöbérték alá, 2,9 százalékra saccolja a hiányt.

Az Európai Bizottság alelnöke szerint a testület csak május 30-i, országspecifikus értékelésében fogja majd megállapítani azt, hogy mindez elegendő lehet-e ahhoz, hogy Brüsszel a márciusban zárolt kohéziós kötelezettségvállalások (közel 500 millió euró) felszabadítására tegyen javaslatot és egyúttal kezdeményezze a 2004 óta folyó túlzott deficiteljárás leállítását hazánkkal szemben. „Még korai lenne bármi véglegeset mondani erről. A politikai következtetések levonására május 30-án kerül majd sor” – közölte Olli Rehn a BruxInfo kérdésére válaszolva.

A Bizottság alelnöke hozzátette, hogy az előző előrejelzésekhez képest 2013-ra várt alacsonyabb államháztartási hiány a frissített konvergencia-programban a kormány által ismertetett intézkedéseket tükrözi, továbbá a régebben a Széll Kálmán Terv második változatában bejelentett szerkezeti reformok tényekkel való alátámasztását is.

A mostani bizottsági értékelés azért is figyelemreméltó, mert Brüsszel februárban még az akkor ismert intézkedések tükrében 2012-re GDP-arányosan 3, 2013-ban pedig 3,6 százalékos hiányt jósolt. Ezt most lefelé módosította 2,5, illetve 2,9 százalékra, ami – ha minden a forgatókönyv szerint történne – azt jelentené, hogy az ország a biztonságos határon belül marad. A 2012-es hiányra vonatkozó kedvezőbb előrejelzést az idei büdzsében előirányzott további megtakarításokkal és a vártnál kedvezőbb 2011-es költségvetési egyenleggel indokolja a Bizottság, utóbbi becslése szerint a GDP 0,75 százalékával javít a 2012-es kilátásokon. Igaz, Brüsszel várakozásai szerint ezt a pozitív fejleményt kiegyensúlyozzák a romló növekedési kilátások, a növekvő kamatkiadások és bizonyos lazítások a kiadások terén.

Ami a 2013-as előrejelzést illeti, itt 0,7 százalék a különbség a Bizottság legutóbbi, februári és mostani előrejelzése szerint, ám a jelenlegi helyzet alapján továbbra is 0,7 százalékos a differencia a kormány 2,2 százalékos hiánycéljához képest. Egyelőre nem világos, hogy a magyar hiánycél, vagy a 3 százalékos küszöbérték lesz a viszonyítási pont, amikor a Bizottság majd arról dönt, hogy javasolja-e a kohéziós alapok részleges befagyasztásáról hozott döntés megmásítását.

A Bizottság elemzéséből ugyanakkor kitűnik, hogy lehet még „tartalék”, ahogy a Bizottság szakszolgálatai a következő két hétben teljesen a végére járnak majd a konvergencia-programban foglalt intézkedések kibontásának. Ebben az esetben akár közelebb is kerülhetnek egymáshoz a 2013-as hiányszámok. A bizottság mindenesetre jelezte, hogy a kiadási oldalon bizonyos konkrétumok hiánya és a végrehajtással kapcsolatos kockázatok miatt, a hiánycsökkentő hatásoknak alig több mint a felét vette figyelembe mostani előrejelzésében.

A Bizottság arra is rámutat, hogy a nála kijött magasabb 2013-as hiányban a konvergencia-programban előrejelzettnél alacsonyabb növekedési hipotézis és a megtakarítások óvatosabb megítélése is szerepet játszott. A pénteki gazdasági prognózisban a testület 2012-ben 0,3 százalékos recessziót (februárban még 0,1 százalékos recesszió volt), jövőre pedig 1 százalékos növekedést jósol Magyarországnak.

Brüsszel a középtávú makroprogram futamideje alatt nem számít a hazai kereslet kibontakozására. Úgy véli, hogy a napokban elhatározott „pénzügyi tranzakciós adó” (a kormány szerint illeték) különösen érezteti majd hatását a fogyasztáson 2013-ban. A Bizottság a beruházások további visszaesésére számít, ami különösen aggasztónak nevez annak fényében, hogy a beruházások GDP-hez viszonyított aránya 1997-óta nem volt ilyen alacsony szinten. Néhány szektor, így az exportvezérelt gyáripar kivételével szívósan kitartanak a gyenge keresleti viszonyok, a hitelellátásban érezhető nehézségek a vállalatokon csapódnak le. „A pénzügyi tranzakciós adó leginkább a konvergencia-programban bevezetett más intézkedésekkel (ágazati adókkal) együtt várhatóan a beruházási tevékenységre fejti majd ki a legnegatívabb hatást” – vélekedik a Bizottság, amely szerint a gépkocsi gyártásba eszközölt befektetések árnyalják a képet.

Brüsszel várakozásai szerint az export továbbra is egészséges ütemben nőhet, jórészt egy új autógyárnak köszönhetően, amely 2012 második felében kezdi meg a gyártást. Arra is emlékeztet, hogy 2013-ban egy további autógyár is üzembe áll, előmozdítva a magyar piacszerzést.

A gazdasági prognózis megállapítja, hogy 2011-ben valamelyest, a GDP 80,6 százalékára csökkent az államadósság, a jelentős, a GDP 8,25 százalékának megfelelő elsődleges költségvetési többletnek köszönhetően, amit azonban jelentős mértékben semlegesített a forint leértékelődése. Feltételezve, hogy 2012-ben nem értékesítenek állami vagyont, az államadósság a GDP 78,5 százalékára, majd 2013-ban 78 százalékára csökkenhet a mostani előrejelzés szerint.