A kohéziós alapok egy részének felfüggesztéséről szóló tanácsi döntés visszavonását javasolja szerdán a Bizottság.

Magyarország számára pozitív döntés meghozatalára készül szerdán az Európai Bizottság, amikor értesülésünk szerint azt javasolja majd a pénzügyminiszteri tanácsnak, hogy legközelebbi, június 22-i ülésén oldja fel a kohéziós alapokból Budapest számára elérhető források (pénzügyi kötelezettségvállalások) zárolásáról márciusban hozott döntést. Ha a pénzügyminiszterek is helybenhagyják a biztosi testület javaslatát, akkor egy külön döntéssel felszabadíthatják a 2013-tól esedékes kötelezettségvállalásokból zárolt mintegy fél milliárd eurónyi összeget, ami tehát semmiképpen nem veszne el.

Az Európai Bizottság szerdán hozza nyilvánosságra a tagállamok által benyújtott középtávú költségvetési tervekről és nemzeti reformprogramokról készült értékelését és ajánlásait, és ennek keretében fogadhat el új javaslatot a magyar kohéziós források befagyasztásának ügyében is. A pozitív döntés már május 11-e óta „a levegőben lógott”, amikor a Bizottság közzétette tavaszi gazdasági előrejelzéseit, mind 2012-ben, mind pedig 2013-ban GDP-arányosan 3 százalékos szint alá becsülve a magyar államháztartás hiányát. Brüsszel az anyagban idén 2,5 százalékra, 2013-ban pedig 2,9 százalékra tippelte a deficitet.

Orbán Viktor a múlt heti informális EU-csúcsot követően azonban már azt mondta, hogy az időközben megejtett konzultációk eredményeképpen a Bizottság jövőre már 2,7 százalékra becsüli a hiányt, ami ugyan még mindig nem egyezne a konvergencia-programban jelzett 2,2 százalékos magyar hiánycéllal, de biztonságosan a 3 százalékos referenciaérték alatt mozog.

A biztosi testület ugyanakkor a kedvező folyamatok elismerése ellenére sem készül még szerdán arra, hogy a 2004 júliusa folyó deficiteljárás beszüntetését javasolja a Tanácsnak. Ehelyett értesülésünk szerint azzal a formulával él majd, hogy „a jelenlegi szakaszban nem tart szükségesnek további lépéseket a túlzott mértékű hiány miatt indult eljárásban”. Ezzel gyakorlatilag nyitva hagyja a lehetőséget arra, hogy legközelebb, vélhetően hat hónap múlva hozza meg a „felmentő ítéletet”, amennyiben a mostani pozitív folyamatok tartósnak bizonyulnak. Brüsszel ezzel együtt szerdán valószínűleg kimondja majd, hogy a magyar hatóságok „hathatós intézkedéseket hoztak a túlzott mértékű hiány csökkentésére”.

Magyarország még egy jelentés kapcsán érdekelt lesz szerdán. A Bizottság ekkor hozza ugyanis nyilvánosságra „mélyelemzését” arról a tizenkét tagállamról, köztük hazánkról, ahol korábban makro-egyensúlytalansági kockázatokat azonosított. Magyarország esetében ugyanakkor várhatóan nem látnak majd okot az egyensúlytalansági eljárás megindítására.