Újabb két törvényt küldött vissza a parlamentnek az államfő

2012.06. 6. Jogi Fórum/ Magyarorszag.hu

Eljárási és formai kifogások miatt megfontolásra visszaküldött két, a múlt héten megszavazott törvényt a parlamentnek Áder János államfő.

A kisajátításról szóló törvény módosítását az Országgyűlés a házszabályba és a jogalkotási törvénybe ütköző módon fogadta el, a sportcélú ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló jogszabály pedig olyan súlyos koherenciazavarban szenved, amelyet csak újbóli megtárgyalásával lehet orvosolni – áll a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében. Az államfő a hibák kijavítására kérte a képviselőket.

Áder János részletes indoklásában kifogásolta, hogy a Ház a kisajátítási törvény múlt keddi módosításakor egy zárószavazás előtti indítvány elfogadásával az állattenyésztésről szóló törvényen is változtatott, noha azt az egységes javaslat nem érintette. A KDNP-s Tarnai Richárd törvényjavaslatának az volt a célja, hogy a kisajátítási eljárásban hozott közigazgatási eljárással szemben kérhető bírói felülvizsgálat során a bíróság joga a sérelmezett határozat érdemi megváltoztatására is kiterjedjen. A politikus előterjesztőként azonban utóbb, egy zárószavazás előtti indítványban az állattenyésztésről szóló törvény módosítását is kezdeményezte. Ezt azzal indokolta, hogy a jogszabály nem biztosított kellő felkészülési időt az ebtenyésztőknek az állami elismerés megszerzéséhez és más rendelkezések betartásához, ezért 2013. június 1-ig el kell tekinteni az ezzel összefüggő állattenyésztési bírság alkalmazásától.

A köztársasági elnök viszont a Kövér László házelnöknek írt levelében rámutatott, hogy a parlamenti házszabály alapján a törvényjavaslat egységes javaslatában nem szereplő jogszabály módosítására zárószavazás előtti indítvány nem terjedhet ki. Emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a törvénymódosítás a parlament alkotmányügyi bizottságának kezdeményezésére a sportcélú ingatlanok tulajdonjogi helyzetének rendezéséről szóló - szintén aznap - elfogadott, de még nem kihirdetett jogszabályon is változtatott volna, amit a jogalkotási törvény nem tesz lehetővé.

Áder János ezt, vagyis a sportingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló, törvénymódosítást is visszaküldte az Országgyűlésnek. A jogszabály ugyanis a többitől eltérő hatályba léptetési rendelkezést alkalmazna az 5. paragrafus ötödik bekezdésére, ám az említett paragrafusnak nincs ötödik bekezdése, csak öt pontja. Az államfő szerint ez olyan súlyos koherenciazavart okoz a fideszes Bánki Erik, Hadházy Sándor és Babák Mihály javaslatára megszavazott törvényben, amit csak annak újbóli megtárgyalásával és elfogadásával lehet orvosolni.

A házelnöknek írt levele végén az államfő arra kéri az Országgyűlést, hogy a két visszaküldött törvényt észrevételei alapos megfontolása után fogadja el ismét. Áder János - szintén egy házszabálysértő zárószavazás előtti módosító javaslat miatt - a múlt héten visszaküldte a parlamentnek a médiatörvény módosítását. A Ház javította az eljárási hibát és változatlan tartalommal fogadta el a jogszabályt.

  • kapcsolódó anyagok
ORSZÁGHÁZ
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT