Globális kihívás, hogy az energia kérdése ne okozzon konfliktust, feszültséget a világban, az egyes országok között – hangsúlyozta Herczog Edit (MSZP) az Európai Unió energiaügyi külpolitikájával kapcsolatban készített jelentését az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén bemutatva, hétfőn késő este.

A jelentés – amely támogatja az Európai Bizottság hasonló témájú előterjesztését – szorgalmazza a külső partnerek közötti versenyt is erősítő, európai belső energiapiac kialakítását, a források – mind technológiai, mind pedig származási ország szerinti – diverzifikálását, az unión kívüli befolyásos energiaellátókkal folytatott tárgyalások során pedig a tagállami szintet meghaladó, uniós szintű politikai koordinációt. Ez utóbbit a jelentés elsősorban azzal indokolja, hogy bár Európa az energetikai szaktudás és technológia egyik jelentős világpiaci exportőre, az energiahordozók piacán az egyik legnagyobb importőrnek számít.

A vitában Herczog Edit a jelentés javaslatai közül kiemelte olyan intézményi struktúra létrehozását az EU-ban, amely nem engedi, hogy a tagállamokat egymás ellen kijátszhassák. Ez szerinte azzal érhető el, ha a szakminiszteri találkozókon az uniós külügyi főképviselő és az energiaügyi biztos jelenlétében rendszeresen megvitatják a kérdést.

Javasolja a jelentés azt is, hogy közös adatbázis segítse a lehető legjobb szerződések megkötését.

Herczog Edit hangoztatta, hogy a döntéshozatalt érdemes optimalizálni. Ezért azt is javasolta a jelentés, hogy az energiaügyi biztos a közös energiaprojektekben a mostaninál nagyobb és egyértelműbb mandátumot kapjon.

Beszélt a jelentéstevő arról, hogy technológiai szempontból az EU sok területen vezető pozícióban van. Ennek révén szerinte el kell érni, hogy a szomszédos régiók is mintának tekintsék az uniós normákat, különösen környezeti és biztonsági szempontból. Ennek hiánya miatt jelenleg az EU vállalkozásai esetenként tisztességtelen hátrányba kerülnek a külső szereplőkkel szemben – mutatott rá Herczog Edit.

A hétfői vitában Neelie Kroes alelnök képviselte az Európai Bizottságot. Ő egyebek között azt hangoztatta, hogy az unióban mindenki számára fontos az energiaellátás biztosítása versenyképes árakon, de ez óriási kihívást jelent. Mint mondta, a bizottság sokszori felszólítása ellenére energiaügyben Európa vezetői még mindig “nem ugyanabból a kottából énekelnek”. Üdvözölte, hogy a jelentés felismeri az energia-külpolitika fontosságát, a beszerzés diverzifikálásának jelentőségét, illetve a fenntartható energiaforrások előtérbe helyezését.

Kroes gratulált a jelentéstevőnek és köszönetét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság partnerként támaszkodhat az EP-re és annak energiaügyi kérdésekkel is foglalkozó szakbizottságára.

Szintén méltatták a jelentést a hozzászóló EP-képviselők, akiknek felszólalásaiban a beszerzési források sokarcúságának fontossága, az egységesebb uniós fellépés és az unión kívüli atomerőművek biztonsága kapott központi szerepet.

Az EP plénuma kedden szavaz Herczog Edit jelentéséről.