A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek a magyarországi kiállításokra külföldről kölcsönzött kulturális javak számára különleges védettséget biztosító törvényjavaslatot. Az intézkedés célja, hogy a jogszabályalkotás eszközeivel is lehetővé tegye nagyszabású, kiemelkedő műtárgyakat bemutató időszaki kiállítások megrendezését Magyarországon.

A törvényjavaslat fontos kultúrpolitikai célja biztonságos jogi környezetet teremtése más országok kulturális javainak kölcsönadására a magyar muzeális intézmények, nyilvános könyvtárak, levéltárak, illetve egyéb kiállítóhelyek részére, melyeket időszaki kiállításokon mutathatnak be a hazai közönségnek. A törvényjavaslat a külföldről történő kölcsönzések biztosítása mellett a gyűjtemények határokon átnyúló mobilitásának elősegítésére törekszik.

 

A jogszabály egyfajta „diplomáciai mentességet” biztosít a magyarországi bemutatás időtartamára, így az időszaki kiállítás ideje alatt nem lehet ezeket a tárgyakat lefoglalni vagy zár alá venni, ezzel biztosítva, hogy a kiállított tárgyak a kiállítás alatt zavartalanul megtekinthetők legyenek.

 

A védelmet igazoló tanúsítványokat a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Műtárgy-felügyeleti Irodája állítja majd ki kiállítást szervező intézmények részére.