Szerdán, július 4-én szavaz az EP a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodásról (ACTA). Ha a képviselők leszavazzák, akkor az EU-ban nem léphet hatályba a megállapodás.

A hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás az EU és az Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada, Japán, Mexikó, Marokkó, Új-Zéland, Szingapúr, Dél-Korea és Svájc közötti tárgyalások eredményeként született meg, célja pedig a szellemi tulajdonjogok hatékonyabb védelme, az online kalózkodás elleni fellépés és a hamis áruk importjának megakadályozása.

Ahhoz, hogy a megállapodás az EU-ban hatályba léphessen, az EP-nek is jóvá kell hagynia. Az EP a megállapodást elutasíthatja vagy jóváhagyhatja, tartalmán azonban nem változtathat.

A nemzetközi kereskedelmi szakbizottság – amely az ACTA dosszié felelőse volt az Európai Parlamentben – azt javasolta, hogy az EP utasítsa el a megállapodást. Hasonló véleményt fogalmazott meg négy másik – az állampolgári jogi, az ipari, a jogi és a fejlesztési – szakbizottság is. A petíciós szakbizottsághoz több arra vonatkozó beadvány érkezett, hogy a képviselők mondjanak nemet az ACTA ratifikálására, azonban a szakbizottságok ajánlásai nem kötelező érvényűek az EP plenárisára nézve.