Összefonódásokról döntött a GVH

2012.07. 2. Jogi Fórum / GVH

A Gazdasági Versenyhivatal engedélyezte a MÁV Zrt. irányításszerzését a Resti Kereskedelmi Zrt. felett. Az irányításszerző MÁV fő tevékenysége a vasúti szállítás, tevékenységi körébe tartozik továbbá az alaptevékenységéhez szorosan kötődő termelő és szolgáltató tevékenységek széles skálája.

A Resti 1993 végén jött létre a MÁV pályaudvarain és a kapcsolódó területeken lévő kereskedelmi egységek üzemeltetésére (élelmiszer-, ital- és dohányáru értékesítés). A vállalkozás 337 darab, összesen majdnem 55 ezer négyzetméter alapterületű, a MÁV tulajdonában vagy kezelésében levő ingatlan haszonélvezeti jogával rendelkezik 2022. december 31-ig. A haszonélvezeti jog többféle méretű és forgalmú és üzleti jelentőségű pályaudvari ingatlant foglal magába.

A Versenytanács álláspontja szerint az összefonódás következtében káros versenyhatások fellépése nem valószínűsíthető, ezért annak engedélyezése mellett döntött. Egyedüli irányítást szerzett Budapest Város Önkormányzata a Fővárosi Vímzűvek Zrt. felett

Az Önkormányzat nagyszámú vállalkozásban rendelkezik irányítási jogot biztosító többségi tulajdonnal. Az Önkormányzat közvetlen irányítása alá tartozó vállalkozások közlekedési, egészségügyi, kulturális, oktatási és szabadidős szolgáltatásokat nyújtanak.

A Vízművek meghatározó tevékenysége az ivóvíz-és iparivíz-szolgáltatás, melyet Budapesten és több kapcsolódó településen kizárólagosan végez. Álláspontja szerint a Vízművek és az általa egyedül vagy más vállalkozással közösen irányított vállalkozások, valamint az Önkormányzat közvetlen és (a BVK-n keresztül) közvetett irányítása alá tartozó vállalkozások, továbbá az Önkormányzat és más vállalkozások által közösen irányított vállalkozások tevékenysége alapján az összefonódás következtében fellépő káros versenyhatásokkal nem kell számolni, ezért a Versenytanács az összefonódás engedélyezése mellett döntött.
 

  • kapcsolódó anyagok
GVH