Szabó Máté ombudsman szerint a fóti speciális gyermekotthon egy büntetés-végrehajtási intézményre emlékeztet. Az alapvető jogok biztosa az emberi erőforrások miniszterétől, a szociális és gyámhivatal vezetőjétől és az intézmény igazgatójától a jogi visszásságok rendezését kérte.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala által kedden az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint Szabó Máté a helyszíni vizsgálat tapasztalatai, valamint a szakmai dokumentumokban rögzítettek alapján megállapította, hogy a súlyos pszichés problémákkal küzdő gyermekeket gondozó az intézményben a gyermekvédelmi törvényben meghatározott veszélyeztető magatartás hiányában is alkalmaznak személyi szabadságot korlátozó intézkedéseket.

A fóti intézményt – melynek fenntartója az Emberi Erőforrások Minisztériuma – 2010 végén adták át. Azóta sem a fenntartó, sem a szociális és gyámhivatal nem folytatott ellenőrzést ott.

Az egyébként Szabó Máté szerint felújításra is szoruló épület ablakain rács van, az egyes épületszakaszokat, termeket zárva tartják. Az udvari sportpályát és a sportpályára néző épület első emeletének magasságában a falakat szögesdróttal vették körül – a szakmai program szerint azért, hogy így akadályozzák meg a gondozottak esetleges engedély nélküli eltávozását. Ezen felül a javítóintézeti, büntetés-végrehajtási jelleget erősíti az is, hogy a fóti gyermekotthonban gyermekfelügyelői beosztásban vagyonőr és rendőr is dolgozik – fejtette ki a hivatal.

A fóti gyermekotthonban élő gyermekek az Aszódi Javítóintézet iskolájának magántanulói. A biztos álláspontja szerint a javítóintézettel fennálló magántanulói jogviszony is azt sugallja, “mintha a gondozottak büntetésüket töltenék”. Ráadásul a szakmai program azt is rögzíti, hogy a fegyelmi büntetés alatt álló gondozott nem fogadhat látogatót – tették hozzá.

A biztos álláspontja szerint az alapjogok korlátozása a gyermekek esetében – a védelmük érdekében – indokolt lehet. Az ombudsman viszont vizsgálata során azt állapította meg, hogy a gyermekotthon “a törvényben meghatározott veszélyeztető magatartás hiányában is alkalmaz a gondozott gyermekek személyi szabadságát korlátozó intézkedéseket”.

A vizsgálatot lezáró jelentésében az alapvető jogok biztosa a jogbiztonsághoz, a személyi szabadsághoz fűződő, valamint a gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogával összefüggő visszásságot állapított meg, amelynek megszüntetésére felkérte az emberi erőforrások miniszterét, a szociális és gyámhivatal vezetőjét és az intézmény igazgatóját – olvasható az ombudsmani közleményben.