A héten a Bizottság az uniós innováció fellendítésére tesz javaslatokat, valamint értékeli a román és a bolgár uniós tagság elmúlt öt évét.

Európai Bizottság

Az Európai Bizottság kedden (július 17.) további lépéseket javasol az egységes piac innovációs képességének javítása érdekében. A Bizottság olyan javaslatokat tesz, amelyek által európai kutatási terület (ERA) kiteljesedhet. Az EU célja, hogy 2014-re létrehozza az Európai Kutatási Térséget, amely lehetővé teszi majd azt, hogy a kutatók az unión belül bárhol dolgozhassanak, és elősegíti majd a határokon átívelő együttműködést is.

Szintén kedden mutatja be a Bizottság a klinikai vizsgálatok szabályozásának egyszerűsítésére irányuló javaslatát. A klinikai kutatások hatékonysága elengedhetetlen alapjául szolgálnak a gyógyszerfejlesztéseknek. A javaslattervezet meggyorsítaná a tesztek engedélyeztetését és magasabb sztenderdeket teremtene a gyógyítás területén.

Szerdán (július 18.) a Bizottság kiadja a román és bolgár csatlakozás ötödik évfordulója alkalmából elkészített együttműködési és ellenőrzési mechanizmus jelentését. Az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus (CVM) célja segítséget nyújtani a csatlakozott országoknak a további szükséges reformok végrehajtásában.

Tanács

Hétfőn (július 16.) találkoznak a tagállamok agrárminiszterei, akik a KAP reformjáról tárgyalnak. A fókuszban a KAP vidékfejlesztési aspektusai lesznek. A Bizottság javaslata szerint a tagállamok a közvetlen kifizetésekre fordítandó nemzeti pénzügyi keret akár tíz százalékát is átcsoportosíthatnák a vidékfejlesztési keretbe, illetve azok a tagállamok, amelyek esetében a közvetlen kifizetések nem érik el az uniós átlag 90 százalékát, ezentúl a vidékfejlesztési támogatás akár öt százalékát is nemzeti keretbe utalhatnák át. A tanácskozáson továbbá áttekintik a ciprusi elnökség mezőgazdasággal kapcsolatos programját is.

Európai Parlament

A héten nem ülésezik a Parlament, a képviselők választókerületükben tevékenykednek majd.