Meg kell erősíteni a jövő évi makropálya és a 2013-as költségvetés megalapozottságát – ebben egyetértett mindkét fél az IMF/EU-hitelmegállapodásról folytatott hiteltárgyalásokon. Az ehhez felhasználható eszközök megítélésében azonban már véleménykülönbségek mutatkoznak, nyilatkozta a magyar főtárgyaló, Varga Mihály.

Varga Mihály hitelmegállapodásért felelős tárca nélküli miniszter szerint a tervezettnek megfelelő volt az IMF/EU pénzügyi csomagról július 17-én kezdődött és tegnap lezárult első egyeztetési kör. A magyar főtárgyaló úgy vélekedett, hogy mindkét fél hasznos helyzetértékelésen van túl, és ősz végére megállapodhat Magyarország a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval. Ugyanakkor – miként arról Orbán Viktor miniszeterlnök szerdai sajtótájékoztatóján is beszélt – vannak vitatott témák, mondta el a hiteltárgyalásokat vezető miniszter a közszolgálati rádió reggeli műsorában..

A vitatott kérdések között szerepel a jövő évi makropálya megalapozottsága, a közszféra aránya a foglalkoztatásban, valamint a tranzakciós illeték kiterjesztése a jegybankra.

Abban egyetértés van a tárgyalófelek között, hogy meg kell erősíteni a jövő évi makropálya és és a 2013-as költségvetés megalapozottságát, az ehhez felhasználható eszközök megítélésében azonban véleménykülönbségek mutatkoznak. Ezek közül megemlítette azt, hogy az IMF/EU-delegáció szerint magas a költségvetési szféra aránya a foglalkoztatásban. Varga Mihály szerint erre az a helyes válasz, hogy a versenyszférában dolgozók létszámának növelését kell támogatni, s akkor az arányok is javulnak, a költségvetési szféra további létszámcsökkentése ugyanis nemcsak gazdasági, hanem szociális kérdés is.

A pénzügyi szférát terhelő tranzakciós adóval kapcsolatban Varga Mihály megismételte a miniszterelnök tegnap is hangoztatott álláspontját, miszerint a felhalmozott adósság felszámolásából a pénzügyi szférának is ki kell vennie a maga részét. A tranzakciós illeték MNB-re való kiterjesztését a tárgyalódelegációban is részt vevő Európai Központi Bank kifogásolta, és a tárgyalások során ehhez közeli véleményen voltak az IMF és az EU delegáltjai is. Varga Mihály szerint a tárgyalási szünet – a delegáció ugyanis szeptemberben tér vissza Magyarországra – arra is alkalmat ad, hogy a magyar kormány is értékelje álláspontját, és – fogalmazott a tárca nélküli miniszter -, „ha szükség lesz erre, akkor nyilván ehhez a kérdéshez hozzá fogunk majd nyúlni”.