Közös fellépést tervez a magyar és a svájci rendőrség a nyugat-európai országokba irányuló prostitúció és az azzal összefüggő bűncselekmények visszaszorítására.

Erről Christian Mühlethaler, a Svájci Államszövetség budapesti rendkívüli és meghatalmazott nagykövete egyeztetett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság illetékeseivel kétnapos, kedden befejeződött látogatása során.

Hudák Zsolt rendőr alezredes, a főkapitányság rendészeti igazgatója az MTI-nek elmondta: szoros kapcsolatot szeretnének kiépíteni a svájci kantonok rendőrségeivel az eredményes fellépés elérésére, amelyhez a svájci nagykövet segítséget ígért.

Az alezredes szerint hasonló együttműködésre kialakítására törekszenek majd, mint amit egy másik prostitúcióval érintett nyugat-európai országgal, Hollandia rendőrségével létesítettek. A magyar és a holland rendőrség az utóbbi időben kölcsönös információcserével, közös akciókkal, több prostitúcióval kapcsolatos bűncselekményt tárt fel és fogta el a gyanúsítottakat a két országban – emelte ki Hudák Zsolt.

Christian Mühlethaler nagykövet a szabolcsi főkapitányság illetékes vezetőivel tárgyalt az Európába irányuló illegális bevándorlás visszaszorításának határtérségi intézkedéseiről is. Megtekintette a magyar-ukrán határon kiépített korszerű, hőkamerás ellenőrző rendszert, valamint a barabás-mezőkaszonyi és a beregsurány-asztélyi határállomás számítógépes okmányellenőrző rendszerének működését. A svájci diplomata látogatásának keddi zárónapján a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetet kereste fel, ahol Drotár Zsolt parancsnok tájékoztatta az intézmény működéséről.

A nagykövetet különösen érdekelte az a 2011-ben történt “szemléletváltás”, hogy a büntetésüket töltők részt vállaljanak fogva tartásuk költségeinek csökkentéséből, sőt hosszú távon akár önfenntartókká válhassanak a börtönök. A 142 személyes nyíregyházi börtönben, ahol előzetes letartóztatásban lévőket, illetve öt év alatti büntetésüket töltőket tartanak fogva, az utóbbiak végzik az intézmény fenntartási, felújítási munkálatait, dolgoznak a konyhán, a mosodában, a raktárban, a helyi textilüzemben, valamint takarítják a várost, illetve rendbe teszik a csatornáit. Az üzem külső megrendelésre is dolgozik, valamint a Belügyminisztériumhoz tartozó szervezeteknek, intézményeknek is végez munkát, szolgáltatást.

Christian Mühlethaler a zsúfoltságot enyhítő bővítés terveiről is érdeklődött, s Drotár Zsolttól azt a választ kapta: 2014 után várható egy 3,5 milliárd forint értékű rekonstrukció a nyíregyházi börtönben. A nagyköveti látogatáson Radvánszki András, az Országos Büntetés-végrehajtási Parancsnokság századosa eredményesnek nevezte a két ország szervezeteinek együttműködését és azt a tevékenységet, amelyet a Közép-európai Büntetés-végrehajtási Kerekasztal munkájában együtt végeznek.