Vádalku keretében bűnösnek vallotta magát a keddi bírósági tárgyaláson Jared Lee Loughner, akit azzal vádolnak, hogy tavaly az arizonai Tucsonban megölt hat embert, tizenhármat pedig – köztük Gabrielle Giffords volt képviselőnőt – megsebesített.

A 2011. január 8-án elkövetett merénylet fő célpontja Giffords volt, akit a vádlott közelről fejbe lőtt. A demokrata képviselőnő túlélte a támadást, ám az elszenvedett agyi károsodások miatt egy évvel a merénylet után úgy döntött, hogy lemond a mandátumáról.

A 23 éves Loughner azzal, hogy tucsoni bíróságon vádalku keretében bűnösnek vallotta magát, elkerüli a halálbüntetést; az ügyészek letöltendő életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását fogják kérni. A vádlott az ellene felhozott 49 vádpont közül 19-ben ismerte el a bűnösségét, köztük szerepel gyilkosság, gyilkossági kísérlet és a Giffords elleni merénylet is.

Loughnert az illetékes kerületi szövetségi bíró, Larry Burns tavaly beszámíthatatlannak, ezért bírósági tárgyalásra alkalmatlannak ítélte, és egyúttal elrendelte a kényszergyógykezelését is. A skizofrén és hallucináló vádlottat a Missouri állambeli Springfield börtönpszichiátriáján vették gondozásba. Burns bíró a vádlottat kevéssel azelőtt, hogy elismerte bűnösségét, alkalmasnak ítélte arra, hogy lefolytassák ellene az eljárást.

Mark Kelly volt űrhajós, Giffords férje kedden közleményben jelezte, hogy feleségével együtt kapcsolatban állt az ügyben eljáró szövetségi ügyészekkel, és mindketten egyetértenek a vádalkuval.

A tucsoni ámokfutó által lelőtt áldozatok között volt egy kilencéves kislány és egy szövetségi bíró is. A Giffords mandátumáért kiírt júniusi időközi választást a képviselőnő kabinetjének egy volt tagja, Ron Barber nyerte meg, aki a támadásban maga is megsebesült. Barber a novemberi általános választáson újból indul.