Egyetemistáknak és friss diplomásoknak szól az Európai Parlament gyakornoki programja, amely keretében évente több százan kóstolhatnak bele a parlamenti munkába és követhetik testközelből az EP eseményeit. A népszerű programra augusztus 15-től ismét lehet jelentkezni.

Nem csak Európa-tanulmányok szakosoknak

A jelentkezők általános, fordítói és újságírói gyakornoki programok közül választhatnak, a nem fizetett gyakornoki programok a diplomával még nem rendelkezők előtt is nyitva állnak.

„A jelentkezéskor hasznos minden érdekes tapasztalatot megemlíteni. Én színészetet tanultam, sajtszakértőként szereztem tapasztalatot, majd ír fordításból diplomáztam. Sose gondoltam volna, hogy egy nap parlamenti gyakornok leszek,” mondta Lucy Moylan, aki az EP látogatóközpontjában, a Parlamentáriumban dolgozik.

Több ezer jelentkező évente

Az Európai Parlamenthez évente mintegy hétezer gyakornoki jelentkezés érkezik az EU-n belülről és kívülről egyaránt. A próbálkozók mintegy 8%-a jár végül sikerrel és dolgozhat egy–öt hónapot gyakornokként az uniós intézménynél. A fizetett gyakornokok havi apanázsa 1200 euró, ebből kell fedezniük többek között a lakhatási és étkezési költséget.

Speciális program fogyatékkal élő jelentkezőknek

Évek óta külön program létezik a fogyatékkal élő jelentkezők számára, akik az akadálymentes munkahely mellett további információkra számíthatnak a számukra megfelelő szállásról valamint közlekedési lehetőségekről.

Silvia Cipriani szerint sajnos a magánszektorban a fogyatékossággal szemben nem annyira elfogadóak, mint az EP-ben. A volt olasz gyakornok ezért reméli, hogy a közeljövőben ez változni fog, és egyre több helyen követik az EP példáját.

Az olasz Chiara Arnone számára azért volt szakmai szempontból hasznos az EP-ben eltöltött pár hónap, mert azt mindenhol elismerik és egyben arról tanúskodik, hogy nyitott, könnyen alkalmazkodik és jó kapcsolatteremtő készséggel rendelkezik.
 

További információ: http://www.europarl.europa.eu/aboutparliament/hu/007cecd1cc/Traineeships.html