Bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) arányában Magyarország volt a 2011-es uniós büdzsé kiadásainak fő haszonélvezője – derül ki az EU 2011-es költségvetésének végrehajtásáról készült friss jelentésből.

Egyetlen ország sem kapott nemzeti össztermékéhez (GNI) viszonyítva több pénzt 2011-ben az uniós költségvetésből Magyarországnál. Egyebek mellett erről tanúskodik az a pénzügyi jelentés, amit az Európai Bizottság tett közzé csütörtökön az EU 2011-es költségvetésének végrehajtásáról.

A terjedelmes jelentéshez mellékelt táblázatokból kiderül, hogy Magyarország összesen 5,33 milliárd euró támogatáshoz jutott tavaly az EU büdzséjéből. Ez mértékét tekintve ugyan csak a kilencedik legnagyobb összeg a 27 tagú Unióban, ám a GNI arányában (a táblázatból kibogarászva körülbelül a GNI 5,4%) a legmagasabb szám, egyedül a litvánoké közelíti meg.

Hazánk 2011-es nemzeti befizetése az EU költségvetésébe 836,4 millió euró volt, a közvetlenül az uniós kasszába befolyó vámokkal és cukorilletékkel együtt pedig 937,4 millióra rúg a „hozzájárulás”. Az adminisztratív költségeket is figyelembe véve 4,5 milliárd euróval jócskán pozitív volt a 2011-es magyar költségvetési egyenleg. Az ország tehát ennyivel több pénzt hívott le az EU-tól, mint amennyit oda befizetett.

A GNI arányában magasan a legtöbb felzárkóztatási forráshoz jutott Magyarország tavaly, megelőzve a három balti államot. A kohéziós támogatások abszolút mértékét figyelembe véve is a harmadik helyet foglaltuk el, csak Lengyelország és Spanyolország kapott több pénzt a felzárkózásra 2011-ben az uniós büdzséből. Hazánk a számára legfontosabb költségvetési fejezetből 3,63 milliárd euró bevételt könyvelhetett el tavaly (a spanyolok 5,4 milliárdot, a lengyelek pedig 9,6 milliárd eurót). A kifizetett összeg tekintetében mögöttünk állnak sorrendben a németek, a görögök, a portugálok, az olaszok és a csehek is.

Az agrárkiadásokat és a környezetvédelmi célú támogatásokat magába foglaló második költségvetési fejezetből is jelentős bevétele (körülbelül 1,5 milliárd euró) származott az országnak tavaly, ami a kilencedik legmagasabb összeg az EU-ban (a franciák magasan elsők, őket követik a spanyolok, a németek, az olaszok és a lengyelek). A GNI arányában ugyanakkor már csak egy ország, Litvánia előzte meg a magyarokat az agrár- és a környezetvédelmi kifizetések tekintetében.