A bűnözőkkel szembeni önvédelmi jog erősítését tervezi a brit kormány. A kedden bejelentett törvényszigorítási tervek között szerepel az is, hogy a súlyos bűncselekmények visszaeső elkövetőire automatikusan életfogytig tartó szabadságvesztést kellene kiróni.

Chris Grayling brit igazságügyi miniszter kedd este a kormányzó Konzervatív Párt Birminghamben zajló éves kongresszusán felszólalva közölte: a kabinet által már ősszel beterjeszteni tervezett törvénymódosítási javaslat szerint nem vonna büntetőeljárást maga után, ha valaki például egy betörővel szemben olyan mértékű erőszakot alkalmaz, amely “hideg fejjel mérlegelve” aránytalannak tűnik, ám “a pillanat hevében ésszerűnek nevezhető”.

Grayling megfogalmazása szerint azok, akik támadás esetén “ösztönösen és tényleges önvédelemből” cselekszenek, nem bűnözők, hanem bűncselekmény áldozatai, és a jognak így is kell kezelnie őket.

Az igazságügyi miniszter hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a bűncselekmények elkövetőivel szemben alkalmazott indokolhatatlan mértékű erőszak változatlanul büntetendő lesz. Felszólalása előtt Grayling a BBC-nek nyilatkozva ez utóbbira lehetséges példaként említette, hogy ha egy betörő az ingatlantulajdonossal kirobbant fizikai konfrontáció során eszméletét veszti, és a betörés sértettje ezután megöli, az a jövőben is bűncselekménynek számít majd.

A 2008 óta hatályos jelenlegi jogszabály azt mondja ki, hogy nem büntethető, aki “az ésszerű mértékűnél nem nagyobb erőszakot” alkalmazva védi meg javait a tolvajoktól.

Nagy-Britanniában azonban hosszú évek óta viták és komoly indulatok forrása, hogy a bíróságok emberölés, sőt gyakran gyilkosság címén vonják felelősségre azokat, akik megölik az otthonukba jogtalanul behatolókat.

Az önvédelmi jog erősítését követelő, egyre szélesedő mozgalom nemzeti jelképe Tony Martin norfolki farmer, aki 1999-ben két betörő közül egyet agyonlőtt, a másikat egész életére megnyomorította. A halálos áldozat 16 éves volt.

Martint először életfogytiglanra ítélték, de a fellebbviteli eljárásban gyilkosság helyett emberölésben mondták ki bűnösnek, és büntetését öt évben szabták meg, de végül ennek is csak kétharmadát kellett letöltenie.

Grayling kedd esti felszólalásában bejelentette azt is, hogy a kormány a “két csapás” büntetőjogi elvének törvénybe iktatására készül. A tervezett módosítás értelmében ha valakit kétszer egymás után olyan bűncselekményért ítélnek el, amelynek maximális büntetési tétele eléri vagy meghaladja a tíz év szabadságvesztést – ezek közé tartoznak az emberölésen kívül a súlyos szexuális bűncselekmények is -, a második alkalommal a bíróságnak automatikusan életfogytig tartó elzárást kell kirónia.