Áder János köztársasági elnöktől kért segítséget a bírák nyugdíjazása ügyében az Országgyűlés előtt folyamatban lévő alaptörvény- és törvénymódosításokkal kapcsolatban Makai Lajos, a Magyar Bírói Egyesület elnöke.

Makai Lajos keddi közleménye szerint “levelében a Köztársasági Elnök támogatását kérte, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel támogassa az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének és a Magyar Bírói Egyesületnek a módosító javaslatait a törvényhozásban”.

Az alaptörvény második módosításával kapcsolatban a kormány által benyújtott törvényjavaslatokhoz az OBH elnöke módosító javaslatokat terjesztett elő, amelyekkel a Magyar Bírói Egyesület is egyetértett.

Az államfőhöz írt levelében a bírói egyesület elnöke több lényeges módosító javaslatot emelt ki. Álláspontja szerint a bírói szolgálati jogviszony felső határának 65 évben történő meghatározása találkozott az egyesület korábbi javaslataival, ugyanakkor a bírói vezetői tisztségnek – különösen a tanácselnöki beosztásnak – a 62 éves életkorban történő megszűnését diszkriminatívnak és az érintett bírák tekintetében “szociálisan is hátrányosnak” ítélte.

Makai Lajos kérte továbbá a jogellenes bírói szolgálati jogviszony megszüntetésének anyagi kompenzációjaként az átalány kártérítés törvényi szabályozásának megteremtését, továbbá a nyugdíjba vonuló bíráknak a szolgálati pótlék bevezetését.

A kormány kedden visszavonta a bírák felső korhatárával kapcsolatos alkotmánymódosítást és a kapcsolódó igazságügyi tárgyú törvényeket. Répássy Róbert igazságügyi államtitkár azt mondta: a kormány mérlegelni szeretné az Országos Bírósági Hivatal és a legfőbb ügyész észrevételeit.

A kormány mind eljárásjogi, mind tartalmi szempontból szeretné, ha újrakezdődhetne a parlamenti vita – nyilatkozta az államtitkár. Felhívta a figyelmet arra, hogy ehhez az Országgyűlés hozzájárulása szükséges, így jövő hétfőn a képviselők szavazással dönthetnek arról, egyetértenek-e az előterjesztések visszavonásával.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter szeptember elején terjesztette a parlament elé a bírák nyugdíjkorhatárának 62-ről 65 évre emeléséről szóló alkotmány- és törvénymódosító javaslatokat, azt követően, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette az év elején életbe lépett, részben alaptörvényi szintű, az átmeneti rendelkezésekben is rögzített új szabályozást, amely a bírák nyugdíjkorhatárát a korábbi 70 évről az általános öregségi nyugdíjhoz igazítva 62 évre szállította le, és ehhez kötelező felmentést kapcsolt.

Kapcsolósó cikk:

A bírák nyugdíjazásáról →