A pénzügyi ombudsmanról szóló törvényjavaslatról is tárgyal ma az Országgyűlés, ha az ülés kezdetén napirendre veszik Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter javaslatát. A parlament dönt az útlevélkiadás gyorsításáról. Orbán Viktor kormányfőnek ellenzéki kérdésekre kell válaszolnia.

A parlamenti munka a szokás szerint napirend előtti felszólalásokkal kezdődik és az interpellációs időszakkal folytatódik. A miniszterelnöknek több ellenzéki kérdésre is válaszolnia kell.

Ma dönt a Ház a digitális átállással összefüggő törvénymódosításokról, így a szociálisan rászorulók állami segítséget kaphatnak a digitális televízióadás vételére alkalmas készülék beszerzéséhez. Szavaznak a közös önkormányzati hivatal létrehozásáról szóló szabályok szigorításáról (a Fidesz azt javasolja, hogy a kormányhivatal vezetőjének jóváhagyásával a kétezresnél népesebb települések akkor is megtagadhassák a közös hivatal alakítását, ha azt szomszédos település kezdeményezi), valamint a kiemelt beruházások gyorsításához szükséges javaslat elfogadásáról is.

Határozathozatal lesz arról a rendészeti tárgyú javaslatcsomagról is, amely egyebek mellett harmincról húsz napra csökkentené az útlevél-kiállítás idejét.

A szavazások után az Országgyűlés megvitatja a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról (NAV) szóló törvény javasolt módosítását, a kabinet ebben arra adna lehetőséget, hogy adó- és vámhatósági feladatokat is ellátó főigazgatóság jöjjön létre a NAV-nál.

Ezután következhet a pénzügyi jogok biztosának intézményét létrehozó indítvány megtárgyalása. Matolcsy György előterjesztése szerint a fogyasztóvédelmi feladatokat ellátó ombudsmanhoz a pénzügyi szervezetek eljárásaival kapcsolatban fordulhatnak az ügyfelek. Orbán Viktor miniszterelnök két hónappal ezelőtt beszélt arról a parlamentben, hogy bár az elmúlt két évben sokat tettek azért, hogy az embereket megvédjék az uzsorahitelektől, az erőfölényükkel visszaélő pénzintézetektől, a bankok “kíméletlenségétől”, még mindig sok a dokumentálható állampolgári sérelem. Ezért javasolta, hogy brit mintára hozzák létre a pénzügyi ombudsman hivatalát.

Ma lesz a részletes vita a stratégiai földgáztározók állami tulajdonba kerüléséről, valamint Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető előterjesztésről is, amely megkönnyítené a legalább 250 ezer euró (nagyjából 70 millió forint) értékben hosszú lejáratú magyar állampapírt vásároló külföldi befektetők letelepedését.

A nap végén kivételes sürgős eljárással tárgyalhatják az államháztartási törvény módosítását, erről így már kedden zárószavazás lehet. A javaslat célja, hogy a kormány a büdzsé sarokszámait tartalmazó módosító indítványt terjeszthessen elő. A 2013-as költségvetés főszámainak átírása kapcsán hétfőn módosíthatják a házszabályt is.

Az ülésnap az adótörvények részletes vitájával zárul.