Keddtől tilos a "repülő kívánságlámpások" használata - Módosul az Országos Tűzvédelmi Szabályzat

2012.11.12. MTI

Kedden lép hatályba az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról (OTSZ) szóló belügyminiszteri rendelet módosítása - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság (OKF) szóvivője.

Petróczi Tímea szerint az új rendelkezés csökkenti az adminisztratív terheket, és egyszerűbbé, egyértelművé teszi a jogalkalmazást.

A szóvivő a változások között említette, hogy továbbra is lehet a lakóépületek menekülésre szolgáló közlekedőin növényeket elhelyezni, de az épület kiürítésére szolgáló folyosókat ezután sem lehet 110 centiméternél kisebbre szűkíteni.

Hozzátette: a módosítás alapján a társasházakban az épület 6. szintje alatt ezután nem kell vízkivételi helyet biztosítani, és a 6. emelet feletti szinteken is csupán minden második emeleten, így a jogszabály enyhítésével jelentősen csökkenthető az állampolgárok terhe anélkül, hogy a biztonság romlana.

A módosított OTSZ-ben szerepel a "repülő kívánságlámpások" használatának tilalma, ugyanis ezek az eszközök tűzvédelmi szempontból jelentős kockázatot jelentenek - jegyezte meg.

Az OKF szóvivőjének közölte, a tűzvédelmi szabályok felülvizsgálata az építésügyi jogszabályok módosításával összhangban történt, így amellett, hogy megszűntek az indokolatlan költségeket jelentő előírások, csökkentek az adminisztrációs terhek is. A cél az volt, hogy a tűzvédelmi biztonsági követelmények megtartása mellett a szabályzat megfeleljen a szakmai követelményeknek és elvárásoknak, a jogalkalmazó számára pedig közérthető és egyértelmű legyen - tette hozzá.
 

  • kapcsolódó anyagok
JOGALKOTÁS