Összesen nyolc tibetit ítéltek el Kínában csütörtökön azért, mert önégetés elkövetésére bujtottak fel másokat – jelentette a kínai média.

A Szecsuan tartományi Apa megye bírósága a 40 éves Lorang Koncsokot két évre felfüggesztett halálbüntetésre (lényegében életfogytig tartó szabadságvesztésre), társát, Lorang Tseringet 10 év börtönre ítélte, mert három év alatt nyolc embert rávettek arra, hogy gyújtsák fel magukat.

Az önégetők közül hárman – egy 23 és egy 19 éves szerzetes, valamint egy 19 éves pásztor – belehaltak sérüléseikbe. A vádlottakat szándékos emberölésben találták bűnösnek.

Lorang Koncsok, a Kirti kolostor szerzetese elismerte, a szerzeteseknek és a hívőknek azt hirdette, hogy az önégetés nem ellentétes a buddhista tanításokkal, s akik így lesznek öngyilkosok, azok “hősök”.

A bírósági végzés szerint a fővádlott hosszú ideje tartott fenn szoros kapcsolatot egy, a Tibet függetlenségéért küzdő, Indiában működő csoport képviselőjével, akinek eljuttatta az önégetőkről szóló információkat. Ezeket egyes külföldi sajtóorgánumok propaganda célokra használták – állapította meg a bíróság.

Az északnyugat-kínai Kanszu tartományban hat tibetit ítélt különböző időtartamú szabadságvesztésre a tibeti Kannan autonóm prefektúra megyei bírósága. A háromtól 12 évig terjedő büntetést egy tibeti falusi fiatalember tavaly októberi önégetésében való közreműködésükért kapták.

A hatóságok szerint a 26 éves Szangje Gjatszo öngyilkosságát a függetlenséget követelő, radikális Tibeti Ifjúsági Kongresszus tagjai, tervelték ki. A férfi rábeszélésében, illetve a halálos kimenetelű tettéről készült fényképek külföldre juttatásában többen részt vettek. Az elítéltek között vannak olyanok is, akik megakadályozták a rendőröket abban, hogy a még életben lévő önégetőt kórházba szállítsák.

A tibetiek lakta területeken az elmúlt négy évben több mint kilencvenen gyújtották fel magukat. Tibeti emigráns szervezetek szerint az önégetések tiltakozások a “kínai elnyomás” ellen és a dalai láma hazatérését követelő akciók, míg pekingi és helyi tibeti vezetők álláspontja szerint a Tibet függetlenségéért harcoló erők áldoznak fel ily módon többnyire fiatal életeket, hogy a “tibeti kérdést” nemzetközi szinten napirenden tartsák.