Diagon-ügy – Másodfokon folytatódott az ipari kémkedési per

2013.02. 1. Jogi Fórum / MTI

Perbeszédekkel folytatódott a Diagon-ügy másodfokú tárgyalása a Fővárosi Ítélőtáblán csütörtökön. A három vádlottat első fokon gazdasági titok megsértése miatt egy és két év közötti letöltendő börtönbüntetéssel sújtották, továbbá egyetemlegesen 3 milliárd 269 millió forint megfizetésére kötelezték.

Az ügyész perbeszédében arra kérte a bíróságot, hogy a három vádlott esetében állapítsa meg az iparvédelmi jogok megsértését is, és emelje meg a letöltendő börtönbüntetés mértékét.

Az elsőfokú bíróság 2011. októberi nem jogerős ítéletében megállapította, hogy a Diagon Kft. két egykori vezető beosztású munkatársa, H. Sándor Gábor elsőrendű és T. Lajos másodrendű vádlott az orvosi diagnosztikumokat gyártó és forgalmazó cég több mint tizenegyezer - szabadalmakkal, ipari titkokkal, technológiákkal kapcsolatos - adatát mentette le. Ezután átszerződtek a konkurens Diachem Kft.-hez, amelynek vezetőjével megosztották ezt az állományt, és 2008-ban egy, addig a Diagonnal üzleti kapcsolatban álló orosz céghez is el akarták juttatni.

A bíróság akkori szóbeli indokolása szerint ezen a ponton észlelhető volt, hogy H. Sándor Gábor ki akarta szorítani a Diagont az orosz céggel létesített üzleti kapcsolatból. A két vádlott felelős volt munkáltatója üzleti titkainak megőrzéséért, P. Zsolt harmadrendű vádlottnak, a konkurens Diachem Kft. ügyvezetőjének pedig tudnia kellett arról, hogy a Diagontól az első- és a másodrendű vádlott által elhozott üzleti titkokat használja - hangzott el.

A vádlottak és az orosz cég képviselője között 2008 áprilisában Budapesten megtörtént a személyes kapcsolatfelvétel, erről azonban a Diagon tudomást szerzett, és májusban feljelentést is tett az ügyben. A hatóságok még abban a hónapban a ferihegyi repülőtéren elfogták H. Sándor Gábort, aki éppen Oroszországba indult volna a Diagon ipari titkaival a laptopján.

Az ügyészség iparjogvédelmi jogok különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó megsértése és gazdasági titok megsértése miatt emelt vádat a három férfi ellen.

Az elsőfokú bíróság az elsőrendű vádlottat 1 év 8 hónap, a másod- és harmadrendű vádlottat pedig egyaránt 1 év 2 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte, és egyetemlegesen 3 milliárd 269 millió forint megfizetésére kötelezte őket gazdasági titok megsértése miatt. Ugyanakkor mindhármukat felmentette az iparjogvédelmi jogok megsértésének vádja alól.

A csütörtöki másodfokú tárgyaláson a három vádlott ártatlannak vallotta magát. Az elsőrendű vádlott védője több bizonyítási indítványt is tett. Egyebek mellett újabb igazságügyi könyvszakértő és informatikai szakértő meghallgatását kezdeményezte, valamint csatolni szerette volna Péterfalvi Attilának, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének véleményét. A bíróság az indítványokat elutasította.

Az elsőrendű vádlott ügyvédje perbeszédében kifogásolta, hogy az elsőfokú bíróság nem vette figyelembe azt, hogy védence elektronikus levelezését a Diagon Kft. ügyvezető igazgatója engedély nélkül figyeltette. A védő szerint nem tisztázódott, hogy mi számít üzleti titoknak, miként az sem, hogy milyen kár érte a Diagon Kft.-t. Mindezekre hivatkozva az ügyvéd a ítélet hatályon kívül helyezését kérte, valamint kezdeményezte, hogy a Fővárosi Ítélőtábla kötelezze új eljárás lefolytatásra az elsőfokú bíróságot.

A tárgyaláson részt vett és felszólalt Kern József, a Diagon Kft. ügyvezető igazgatója is, aki azt mondta, a vádlottak tudták, hogy mit csinálnak.

A másodfokú tárgyalás február 6-án a másod- és harmadrendű vádlott védőinek perbeszédeivel folytatódik. Várhatóan akkor jogerős ítéletet is hoz a táblabíróság.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG
BŰNÜGY