Az adóbeszedés szempontjából az idei évet “borzasztóan” nehéznek nevezte a NAV elnökhelyettese, de jelezte: az adóhatóság mindent megtesz annak érdekében, hogy a költségvetési bevételek teljesüljenek, amihez az adózói kör szélesítése szükséges.

Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese kedden, Budapesten sajtótájékoztatón kifejtette: az adóhatóság legfontosabb kötelezettsége a költségvetési bevételek teljesítése. Bár a NAV 2012-ben 700 milliárd forinttal többet szedett be az előző évinél, ez objektív okok miatt kicsit elmaradt a tervezettől. Mintegy százmilliárd forintos bevételkiesést okozott például, hogy a devizahitelesek megmentéséhez kapcsolódva a pénzintézeteknek kevesebb különadót kellett befizetniük.

Az idén is emelkedő bevételi terv teljesítéséhez az adózói kör szélesítése és az ellenőrzés fokozása szükséges, amihez több új intézmény is rendelkezésre áll 2013-tól. Hozzátette, becslések szerint százmilliárdos nagyságrendű összegeket vonnak ki az adózás alól.

Az ellenőrzésre való kiválasztás az elnökhelyettes szerint évről évre hatékonyabb, amiben szerepe van, hogy a revizorok munkáját jelentős informatikai támogatás és adatbázis segíti. Ezt mutatja, hogy a megállapítások összege 2012-ben 526 milliárd forintra emelkedett az előző évi 406 milliárdról, miközben nem nőtt a revizori kapacitás, és az ellenőrzések száma is csak 305 ezerről 330 ezerre nőtt.

A kockázatkezelést és kiválasztást az idén is új eszközök segítik. Ezek egyike a belföldi áfa összesítő jelentés, amelynek kétmilliós értékhatára – ha a rendszer sikeres lesz – a következő években csökken. Az adóhatóság a hatékonyság növekedését várja a pénztárgépek online bekötésétől valamint attól is, hogy a környezetvédelmi termékdíj, az energiaadó és a népegészségügyi termékadó átkerül az adószakmai ág ellenőrzése alá. Operatív ellenőrzéseket azonban továbbra is végeznek a pénzügyőrök is.

Az ellenőrzésre való kiválasztás során továbbra is vizsgálják az adózói életutat, a kockázatos kapcsolatokat, az egyes gazdasági események valódiságát, a munkaerő kölcsönbe adásra és vételre vonatkozó bejelentéseket. A mezőgazdasági tevékenységet folytató társaságok fordított adózásra vonatkozó adatszolgáltatása abszolut sikertörténet Varga Árpád szerint, ugrásszerűen csökkentette a visszaéléseket.

Az induló vállalkozásoknál továbbra is cél a prevenció, a fantom cégek kiszűrése. Ennek érdekében tavaly 35 ezer adóregisztrációs eljárást folytattak le, a cégek közül nyolcszázat egyből töröltek. A fokozott adóhatósági felügyelet keretében mintegy 60 ezer cégnek küldtek kérdőívet, közülük mintegy hatezer nem is válaszolt, őket törölték a nyilvántartásból; 25 ezer cég esetében vizsgálták meg a kockázatokat, náluk összesen 160 milliárd forint adótartozást találtak, továbbá megállapították, hogy 40 százaléka nem is működött igazán. Ezek a vizsgálatok ugyan jelentős erőket kötöttek le, de egyben a legjelentősebb eredményt hozták 2012-ben – mondta Varga Árpád.

A működő vállalkozások esetében az adóbevételek biztosítása, a működés nyomon követése a cél az adóminimalizálás visszaszorítása érdekében. E körben a különös adózási módok jogszerű alkalmazását, az adókedvezmények igénybevételének jogszerűségét vizsgálja a NAV és kiutalás előtti ellenőrzéseket végez.

A megállapítások túlnyomó része – 2011-ben 85,5, 2012-ben 83,6 százaléka – az áfából származik. Áfavizsgálatokra számíthatnak az idén is a nagyobb forgalmú, jelentős kockázatot hordozó adózók, a körbeszámlázásos ügyletek, család értékesítési láncolatok, számlagyárak részesei és az adóminimalizálók. Az idén az adóhatóság fokozottan vizsgálja az internetre felkerült adatokat is (nemcsak az áfa, hanem a jövedéki adó vonatkozásában is). Varga Árpád szerint a világhálón “arcátlanul” olyan tevékenységeket hirdetnek, amelyek után nem fizetnek adót. Az internetet a bűnügyi igazgatóság is rendszeresen nézi – tette hozzá.

A társasági és osztalékadó területén a fejlesztési adókedvezmény feltételeinek teljesítését, a kutatás-fejlesztés alapján történő adóalap-csökkentés jogalapját, a veszteségelhatárolás szabályainak betartását, a látvány-csapatsportok támogatása címén igénybevett adókedvezmény (2012-ben 25 milliárd forint) érvényesítésének jogszerűségét vizsgálja az adóhatóság.

Az szja vizsgálatok keretében az adóvisszaigénylések jogszerűségét vizsgálja a NAV. Vagyongyarapodási vizsgálatokból az idén is kétezret terveznek. Továbbra is a célkeresztben vannak a jövedelmet minimalizáló egyéni vállalkozók is, akiknél a költségelszámolásokat, a számlák hitelességét ellenőrzik.

A szolgáltató szektorban az idén is kiemelt figyelmet kap a nagykereskedelem, ezen belül különösen a cukor, édesség, a hús és húskészítmények nagykereskedelme, vagy például az elektronikus és egyéb háztartási cikkek, számítógépek nagykereskedelme. Új ellenőrzési terület lesz a dísznövény, vetőmag, műtrágya kiskereskedelem, s idén sem feledkeznek meg a munkaerő-piaci szolgáltatásokról valamint a biztonsági, nyomozói tevékenységről. Az ipari ágazatban a hús-, baromfihús-készítmények gyártása valamint a műanyag csomagolóeszközök, műanyag építőanyagok gyártása számíthat fokozott figyelemre.

A következő évek adóellenőrzéseit előkészítő adatgyűjtések kiemelt célterülete többek között a csomagküldő, internetes kereskedelem, a jogi, számviteli, adószakértői tevékenység valamint a magánrendelőkben végzett járóbeteg-, fogorvosi valamint egyéb humán egészségügyi ellátás lesz.

A vámszakmai területen a mintegy 1000 milliárd forint bevételt eredményező jövedéki ellenőrzések célja az adózatlan dohánytermékek és az illegális ásványolaj behozatalának, forgalomba kerülésének megakadályozása – mondta a NAV elnökhelyettese.