A fogyasztóvédelmi törvény módosításának hatására hatékonyabbá vált a békéltető testületi eljárás, ám továbbra is szükség van az ismertség növelésére – hangsúlyozta a Budapesti Békéltető Testület elnöke kedden Budapesten, a tavalyi tapasztalatokat ismertető sajtótájékoztatón.

A Budapesti Békéltető Testülethez tavaly 3136 ügy érkezett, 3,8 százalékkal több, mint az előző évben, annak ellenére, hogy a pénzügyek kikerültek feladatköréből – mondta Baranovszky György.

Az elnök tájékoztatása szerint a fogyasztók az egyéb szolgáltatások és a kereskedelem területén keletkezett problémájukkal fordultak a testülethez a leggyakrabban.

Kedvező tendenciaként értékelte az elnök, hogy a múlt évben a Budapesti Békéltető Testületnél 652 esetben született ajánlás, és ezek kétharmadát teljesítették a vállalkozások.

Baranovszky György elmondta, hogy a múlt évben ugrásszerűen megnőtt a parkolással és autópálya-bírsággal kapcsolatos ügyek száma. Példaként említette, hogy a fogyasztók a parkolási társaságok bírságát túlzottnak találják. A Malév megszűnése kapcsán pedig 856 esetben fordultak hozzájuk, és jellemzőek voltak az építőipari cégek tevékenységével, illetve termékbemutatókkal kapcsolatos panaszok is.

A Budapesti Békéltető Testület elnöke beszámolója szerint továbbra is előtérben vannak a szavatossági és jótállási ügyek. Ugyanakkor a fogyasztók szempontjából kedvező tendencia, hogy az eljáró tanács előtt a vállalkozásnak egyértelműen bizonyítania kell, hogy azért hibásodott meg a terméke, mert nem megfelelően használták, és ennek bizonyítása általában nem sikerül.

A múlt évben már érződött, hogy a társasházak is lehetőséget kaptak a fogyasztóvédelmi törvény módosításával a testülethez fordulni fogyasztói panaszuk esetében – emelte ki Baranovszky György.

Jelentős változás volt a múlt évben, hogy tanácsadási jogkört kaptak a békéltető testületek, meghaladta az 5 ezret a megkeresések száma. Az összeférhetetlenség elkerülése miatt a békéltető testületnél lévő tanácsadó nem járhat el az adott konkrét ügyben – jelezte az elnök.

A békéltető testület ismertségének növelésére továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak, ezért az idén is jelen lesznek a hamarosan nyíló Utazás kiállításon – tette hozzá Baranovszky György.