Kiválónak értékelte a Pécsi Ítélőtábla tavalyi munkáját az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a baranyai megyeszékhelyen hétfőn.

Handó Tünde a Pécsi Ítélőtábla összbírói értekezletét követő sajtótájékoztatón azt mondta: a Ítélőtábla 2012-ben az eljárások növekvő száma és annak ellenére teljesített kiemelkedően, hogy feladatai ellátásában a polgári ügyszak három elismert jogtudósának távozása komoly nehézségeket okozhatott.

A Pécsi Ítélőtábla a büntetőügyek 98, a polgári ügyek 75 százalékát fejezte be hat hónapon belül, ilyen mutatókkal nem minden ítélőtábla dicsekedhet – emelte ki az OBH elnöke.

Handó Tünde dicséretesnek nevezte az ítélőtábla szakmai munkáját is, hangsúlyozva, hogy a szervezet által kivívott országos tekintély nagyrészt a korábbi elnöknek, a polgári jog doyenjének, Lábady Tamásnak köszönhető. “Az ő munkájára, tudására a bírói kar továbbra is igényt tart, ezért is kértük fel szakmai előadások megtartására, és számítunk rá akkor is, amikor a polgári jogi kódexet kell ismertetni, oktatni a bírák számára” – tette hozzá.

Makai Lajos, a Pécsi Ítélőtábla elnöke arról szólt, hogy tavaly a három bíró mellett több kisegítő alkalmazott is nyugdíjba ment, de a táblabíróság munkája mind a büntető, mind a polgári ügyek tekintetében “időszerűnek” mondható.

Handó Tünde stratégiai célnak nevezte a bírósági ügyintézés gyorsítását. “Ehhez több körülmény mellett annyi bíróra és bírósági ügyintézőre van szükség az egyes bíróságokon, amennyi optimálisan képes az ügyeket rövid idő alatt feldolgozni” – mondta. Hozzátette: hamarosan feláll egy-egy kodifikációs bizottság, amely “alapjaiban írhatja át az eljárási szabályokat”, ezzel is megkönnyítve az ügyek időszerű elbírálását.

Az OBH elnöke a bírák nyugdíjazásával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, ahogy az intézkedés tavaly 231 bírót érintett, és emiatt 163-an indítottak eljárást. Mivel évente több mint egymillió peres és nem peres ügy érkezik a 11 ezer embert, köztük háromezer bírót foglalkoztató hazai bíróságokra, a nyugdíjazás nem tartozik a legfőbb problémák közé, bármilyen fontos is legyen azoknak, akik a felmentésekben érintettek voltak – fogalmazott.

Handó Tünde kitért arra is, hogy a Pécsi Ítélőtábla elnökhelyettese, Túri Tamás vezeti az OBH integritás munkabizottságát, amely néhány hónappal ezelőtt új bírói etikai kódex, továbbá ügyelosztási rend megalkotására kapott megbízást.

Túri Tamás kifejtette: az új kódexszel a kor követelményeinek megfelelő etikai rendszert szeretnének kidolgozni, az ügyelosztási rend pedig azt szolgálja, hogy az állampolgároknak átláthatóvá tegye az ügyek kiosztását, vagyis azt, hogy az ügyek milyen elvek mentén kerülnek az egyik vagy a másik bíróság, illetve bíró elé.