Nem alaptörvény-ellenes a cukorbetegek inzulinkezeléséről szóló szabályozás - Az Alkotmánybíróság elutasította az ombudsman indítványát

2013.06.19. Jogi Fórum / MTI

Nem alaptörvény-ellenes a cukorbetegek inzulinkezeléséről szóló tavaly nyári szabályozás, ezért az Alkotmánybíróság (Ab) elutasította az alapvető jogok biztosa által kifogásolt rendelkezések megsemmisítésére irányuló beadványt - olvasható a testület honlapján kedden.

 Az Ab megállapította azt is, hogy a kifogásolt rendeletet az indítványok előterjesztését követően átfogóan módosította a rendeletalkotó.

Az alapvető jogok biztosa tavaly júliusban nyújtott be indítványt az Ab-hez, kérve a cukorbetegek inzulinkezelésével kapcsolatos szabályozás alaptörvény-ellenességének megállapítását és a rendelet egyes pontjainak megsemmisítését. A biztos beadványában kifogásolta azt is, hogy a jogalkotó nem biztosított kellő felkészülési időt a jogszabály alkalmazására, továbbá hogy az egészségbiztosításért felelős miniszter túllépte törvényben kapott meghatalmazását.

A biztos indítványa mellett érkezett egy alkotmányjogi panasz is, amelyben 22 magánszemély a szóban forgó rendelkezés alkotmányossági felülvizsgálatát kezdeményezte.

A tavaly július elsejével bevezetett szabályozással módosították az analóg - korszerűbb és lényegesen drágább - inzulinkészítmények finanszírozását. Ennek az a lényege, hogy ha a kezelés nem volt elég hatékony, akkor a beteg ezt a terápiát csak 50 százalékos támogatás mellett kaphatta tovább, vagy átállt a 100 százalékban támogatott, hagyományos, úgynevezett humáninzulin-terápiára.

Az Ab megállapította, hogy a kifogásolt rendelkezés több pontja is időközben hatályát vesztette, az eredeti rendelkezést a jogalkotó - idén májusi határidővel - átfogóan módosította, és a hatályukat vesztett rendelkezések helyébe lépő szabályozás sem érinti a panaszosok alapjogát.

Az Ab határozata szerint a jogalkotó a rendeletmódosítás megalkotása során nem lépte túl a törvényi felhatalmazás kereteit.

  • kapcsolódó anyagok
ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG
EGÉSZSÉGÜGY
OMBUDSMAN