Finnországban tavaly tavasz óta a polgárok is közreműködhetnek a jogalkotásban: ha elegendő támogatót szerez ugyanis egy adott jogszabály-javaslat, akkor a Parlament köteles azt megtárgyalni és arról szavazni. Az első ilyen kezdeményezések közé tartozik a szerzői jog liberalizálása.

A „Szerzői jogot – józan ésszel” elnevezésű indítványt már 50 ezren írták alá, vagyis számuk átlépte a megkívánt minimális számot. Az ötletet eredetileg egy civil szervezet vetette fel, és a lakosság november óta küldhette el a megadott címre a témához kapcsolódó javaslatait. Az akcióhoz egyébként jó néhány zenész és alkotóművész is csatlakozott. Az egyik szervező elmondta: a fő cél éppen az volt, hogy összehozzák a felhasználókat és az alkotókat, hogy azok ne ellenségként tekintsenek egymásra. Ennek érdekében igyekeztek a lehető legtöbb véleményt összegyűjteni. Az eredmény pedig egy olyan javaslat lett, amely igen sok ponton eltér a jelenleg hatályos szabályozástól.

A Die Zeit tudósításában kitér arra, hogy az utóbbi években Finnországban iparággá nőtte ki magát jogérvényesítés. A jogosultak ugyanis a jelenlegi szabályozás szerint maguk is kideríthetik az IP-címek mögött lévő felhasználók kilétét, ha a szóban forgó oldalakról illegálisan filmeket vagy zenét töltöttek le. Az érintettektől azután rendszerint figyelmeztető levelekben követelnek kártérítést, cserében azért, hogy nem indítanak bírósági eljárást ellenük. A polgári kezdeményezés részvevői viszont azt szeretnék, ha a jövőben szigorítanák ennek lehetőségét. Egyben azon vannak, hogy mérsékeljék a művek illegális megosztásáért kiszabható szankciókat. A felhasználók védelmét szolgálná az is, hogy ezentúl a jogszabály-értelmezésben szerepet játszó Copyright-bizottságban helyet kapnának a felhasználók képviselői is, mégpedig ugyanolyan számban, mint a szerzői jogi ágazatok képviselői.

A felhasználók mellett a művészek, alkotók érdekeit szolgáló javaslatok is szerepelnek a tervezetben, így például az arányos díjazásra vonatkozó rendelkezések, valamint annak lehetővé tétele, hogy a közös jogkezelő szervezetek által végzett jogkezelés esetén is dönthessenek a szerzők egyes műveik szabad licenc alatti hozzáférhetővé tételéről.

Mivel az indítványok között igencsak sokféle elképzelés szerepel, most a helsinki törvényhozás illetékes bizottságára vár a feladat, hogy megrostálja azokat. Mindenesetre az illetékes minisztérium borúlátó az ügyben, hogy a javaslat mindenben megfelel-e a jogszabályalkotási kívánalmaknak. A végeredmény kb. egy fél év múlva kiderül, de a tervezet kezdeményezői már annak is örülnek, hogy sok művész és politikus is melléjük állt, vagyis a nyomás akkorára nőtt, hogy immár nem lehet egykönnyen lesöpörni az asztalról a benyújtott dokumentumot.