A kormány szándéka szerint a gázvezetékek és berendezések műszaki biztonsági felülvizsgálata az egyetemes szolgáltatásra jogosult fogyasztók számára ingyenessé válik, a műszaki biztonsági felülvizsgálat díja a földgázelosztót terheli, és azt a földgázelosztó költségként nem számolhatja el.

A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat a nemzeti fejlesztési minisztert bízza meg azzal, hogy a vonatkozó kormányrendelet ilyen irányú módosítását készítse elő szeptember 30-ig.

A határozat felhívja a nemzetgazdasági minisztert, a nemzeti fejlesztési minisztert, a belügyminisztert, valamint a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy vizsgálják meg, hogy a szolgáltatók helyett mely állami szerv legyen az illetékes a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálata során feltárt hibák kijavítására történő kötelezés tekintetében.

Az illetékes minisztériumoknak ki kell dolgozniuk a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki javításával kapcsolatos mulasztások bejelentésének kezelésére és a mulasztás szankcionálására vonatkozó jogi szabályozást is.