Az Országgyűlés hétfőn módosította a szellemi tulajdont szabályozó törvényeket, egy zárószavazás előtti indítvány elfogadásával pedig azt is előírta, hogy a művészek jogkezelő szervezeteinek át kell adniuk a magáncélú másolás után járó jogdíj 25 százalékát a Nemzeti Kulturális Alapnak (NKA).

A Ház kormánypárti és jobbikos támogatással, az MSZP és az LMP képviselőinek ellenszavazata mellett fogadta el a jogszabály-módosítást.

A törvényjavaslatot Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter nyújtotta be, és alapvetően az ismeretlen szerzők műveinek jogdíját rendezi európai uniós jogharmonizáció keretében.

Az alkotmányügyi bizottság múlt héten terjesztett be módosító javaslatot, amely az üres adathordozók vásárlásából származó jogdíjbevételek negyedét kötelezően az NKA-hoz utalja. A testület indoklása szerint a változtatás egyszerűsítést és nagyobb kiszámíthatóságot teremt, az alap pedig a jogosultak javára használja majd fel a befolyt összeget.

L. Simon László fideszes országgyűlési képviselő, az NKA alelnöke hétfőn hangsúlyozta: továbbra is a művészek részesülnek az üres adathordozók után beszedett jogdíjakból, azok negyedét azonban ezentúl a közös jogkezelők helyett az NKA szakkollégiumai osztják szét.

A politikus elmondta, hogy a várhatóan 800-900 millió forint új bevételt az NKA szakkollégiumai fogják felosztani a művészek között, vagyis nem igaz az, hogy elvennék a művészek jogdíját.

Egy múlt pénteken közzétett petícióban több mint ezer művész kérte arra az Országgyűlést, hogy ne szavazza meg a magánmásolási jogdíjak 25 százalékának átirányítását az NKA-hoz. A nyílt levél szerint a törvénymódosítást szakmai egyeztetés nélkül nyújtották be.

A több részletben hatályba lépő módosítás alapján nem minden jogdíj, hanem csak az üres adathordozók – például memóriakártyák, CD-k, merevlemezek, pendrive-ok, set-top-boxok – után beszedett jogdíjak 25 százalékát utalják a kulturális alaphoz.