Teljes tiltás helyett az egyszer használatos műanyag zacskók használatának csökkentésére tett javaslatot hétfőn a tagállamoknak az Európai Bizottság. A javaslat célja a környezetet különösen szennyező műanyag szatyrok kivezetése a rendszerből.

A kategorikus tiltás helyett a környezetet különösen szennyező műanyag zacskók használatának csökkentését javasolta hétfőn az Európai Bizottság egy, a környezetvédők által már régóta sürgetett irányelv-tervezetben.

A Bizottság észrevehetően figyelembe véve a tagállamok túlzottan bürokratikus és költséges megoldásokkal szembeni ellenállását visszalépett attól a tervétől, hogy egyszer és mindenkorra kitiltsa az EU-ból a főleg a bevásárláshoz használt műanyag zacskókat. Brüsszel javaslata ehelyett a tagállamokra bízza, hogy milyen módszerekkel korlátozzák a nylon szatyrok annak a fajtájának a használatát, amelyek a legnagyobb károkat okoznak a környezetnek.

A javaslat értelmében a tagországok több megoldás közül is választhatnak, adókkal, nemzeti szinten meghatározott csökkentési célszámok elfogadásával vagy piaci korlátozásokkal is élhetnek annak érdekében, hogy érdemben csökkentsék a többnyire csak egyszer használatos, legvékonyabb (0,05 milliméter vastagságú) műanyag zacskókat, amelyek általában a szemétkosárban, az utcákon vagy éppen az élővizekben végzik, nagy károkat okozva a flórának és a faunának.

„Egy nagyon komoly és látható környezetvédelmi probléma orvoslására cselekszünk most. Minden évben több mint 8 millió műanyag zacskó végzi a szemétben Európában, óriási környezetvédelmi károkat okozva. Egyes tagállamok már figyelemreméltó eredményeket értek el a műanyag zacskók használatának a csökkentésében. Ha követőkre találnak, 80 százalékkal csökkenthetjük az EU-ban az összfogyasztást” – szögezte le Janez Potocnik, az EU környezetvédelmi biztosa.

A bizottság közleményében azt is tudatja, hogy a javaslatot a tagállamok környezetvédelmi minisztereinek kérése nyomán, s kiterjedt társadalmi konzultációt követően dolgozták ki.

2010-ben például 98,6 milliárd szatyor került az uniós piacra, többségük a most visszaszorítani kívánt vékony anyagból készült, amely akár parányi, mikroszkopikus darabokban évszázadokig keringhet a környezetben. Ez olyan mintha minden uniós polgár évente 200 zacskót használna. A leginkább környezetbarát nép ebből a szempontból a dán és a finn, akik évente átlagosan összesen 4 zacskót használnak, míg Lengyelországban, Portugáliában és Szlovákiában 466 darab az évi “szatyor-fejadag”.