Lezajlott az üzemi tanácsok megválasztása

2001.12.19. Világgazdaság

A versenyszférában az üzemi tanácsok (üt) múlt hónapban lezajlott megválasztásának részleges eredményei azt mutatják, hogy jellemzően azokon a munkahelyeken választottak üt-t, ahol szakszervezet is tevékenykedik.

Ez az arány több mint 90 százalékos - felelte a Világgazdaság érdeklődésére Rabi Ferenc. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) alelnöke elmondta: az 1998-as üt-választásokhoz képest - amikor hozzávetőleg háromezer munkahelyen voksoltak a munkavállalók - most kevesebb helyen szavaztak meg érdekvédelmi szervezetet, elsősorban azért, mert nem mindenhol járt le a testület mandátuma.

Továbbra is meghatározó szerepet töltenek majd be az MSZOSZ tagszervezetei az üt-kben - jelentette ki az alelnök. A választások eredményeképp a postánál például 118 üzemi tanács alakul, a közel 387 ezer szavazatból majdnem 287 ezret a Postás Szakszervezet jelöltjei kaptak. A Matávnál 21 üt jön létre, a magyar távközlési ágazat szakszervezeti jelöltjei az 51 ezer szavazatból kis híján 40 ezret tudhatnak magukénak. Az üt-választás a munkahelyi szakszervezetek támogatottságának fontos mércéje, mert felhatalmazást jelent a kollektív szerződések megkötéséhez - fűzte hozzá az alelnök. Ismeretes, hogy a közalkalmazotti tanácsok mandátumát az Országgyűlés két évvel meghosszabbította, ezért megválasztásukra ezúttal nem került sor.

  • kapcsolódó anyagok
MUNKAJOG