Adócsalással vádolja a belga adóhatóság az EU kereskedelmi biztosát, akin 900 ezer eurót követelnek. A Bizottság elnöke az ártatlanság vélelmére hivatkozva nem vonta meg a bizalmát Karel De Gucht-től, szóvivője egyébként sem lát semmiféle párhuzamot az egy évvel ezelőtti „Dalligate”-tel.

 Az Európai Bizottság elnökének a rendelkezésére álló információk alapján nem áll szándékában lemondásra felszólítani biztosi testületének belga tagját, Karel De Gucht-öt, akit közel egymillió eurós adócsalással gyanúsít a belga adóhatóság. Ezt közölte újságírók faggatózására pénteken Pia Ahrenkilde-Hansen, a bizottsági elnök szóvivője arra a bejelentésre reagálva, hogy az Unió kereskedelmi biztosa ellen november 25-én per indul a bíróságon.

Az ügy nem új, már egy ideje tudni lehetett arról, hogy a korábbi belga külügyminiszter ügyében adócsalás gyanújával vizsgálat folyik a biztos feleségének egy korábbi pénzügyi tranzakciója miatt, amely után nem fizetett adót. Az adóhatóság 900 ezer eurónyi összeget követel a házaspáron, és miután De Gucht mindvégig vitatta a szervek állítását, bíróságnak kell tisztáznia azt, hogy kinek is van igaza az ügyben.

A kereskedelmi biztos péntek reggel tájékoztatta a vádemelés tényéről főnökét, José Manuel Barrosót, akit a szóvivő szerint arról is biztosított, hogy nem követette el a neki felrótt cselekményt. „Ez egy hosszabb ideje tartó magánjellegű adóvita a biztos családja és az adóhatóság között. Kitartunk az ártatlanság vélelmének tiszteletben tartása mellett” – szögezte le pénteken több ízben is Ahrenkilde-Hansen.

Akinek több újságíró is felemlegette, hogy a Bizottság elnöke bezzeg egy évvel ezelőtt, 2012. októberében rövid úton lemondásra kényszerítette John Dalli, máltai egészségügyi biztost, akit gyanúba kevertek a készülő dohányirányelvvel kapcsolatos megvesztegetési ügyben. És bár Dalli érintettségét később semmi sem igazolta, mégis távoznia kellett.

Barroso szóvivője ugyanakkor kategorikusan cáfolta, hogy a két ügyet párhuzamba állítsák egymással. Emlékeztetett rá, hogy Dalli esetében a vádak biztosi funkciójával kapcsolatban merültek fel, és az akkori szóhasználat szerint „politikailag tarthatatlanná vált a helyzete”. Ezzel szemben De Gucht meggyanúsításának az égvilágon semmi köze nincs biztosi tevékenységéhez, ráadásul a vita tárgyát képező adóügy idején a belga politikus még nem is volt a Bizottság tagja.

De, vajon nem disszonáns-e az, hogy annak a Bizottságnak az egyik tagja kerül adócsalás vádjával bíróság elé, amely éppen az adócsalás és adóelkerülés elleni harcot állította politikájának középpontjába? – kérdeztek vissza újságírók. Barroso szóvivője ugyanakkor ragaszkodott ahhoz, hogy olyan „adminisztratív, privát ügyről van szó, aminek nincs köze De Gucht biztosi tevékenységéhez.

A jelek szerint azonban a Bizottságon belül sincs mindenki meggyőződve erről. Az AFP francia hírügynökség idézett egy belső bizottsági forrást, aki szerint „valóban jó lenne tudni, hogy politikailag tartható-e még Karel De Gucht helyzete”.

„Várjuk meg a bírósági eljárás végét” – közölte egy erre vonatkozó kérdésre Barroso szóvivője.

Ha a biztosnak végül mennie kellene, az a lehető legrosszabb időpontban érné az EU-t, hiszen hivatalból Karel De Gucht felügyeli a folyamatban lévő szabadkereskedelmi tárgyalásokat az USA-val és Japánnal.