Versenykorlátozó megállapodás a gyógyszerágazatban - 16 millió eurós bírságot szabott ki az Európai Bizottság két gyógyszergyártóra

2013.12.11. Jogi Fórum / MTI

Összesen több mint 16 millió eurós (mintegy 4,8 milliárd forint) bírságot szabott ki az Európai Bizottság kedden két gyógyszercégre, az amerikai Johnson & Johnsonra és a svájci Novartisra - közölte a brüsszeli testület.

Az amerikai cégnek 10,8 a svájci vállalatnak pedig 5,5 millió euró büntetést kell fizetnie, mert a két cég hollandiai leányvállalata még 2005-ben versenykorlátozó megállapodást kötött, amivel megakadályozták a fentanil fájdalomcsillapító olcsóbb, generikus változatának piaci bevezetését.

"A két cég megdöbbentő módon összejátszott, hogy megfosszák a hollandiai betegeket, például rákban szenvedőket, hogy hozzáférhessenek az olcsóbb gyógyszerhez. A mai döntés után a gyógyszergyártók kétszer is meggondolják majd, hogy kötnek-e versenykorlátozó megállapodásokat, amelyet az adófizetőknek és a betegeknek is ártanak" - jelentette ki Joaquín Almunia versenyjogi biztos.

A bizottság ismerteti, hogy a fentanilt az amerikai cég fejlesztette ki és a hatvanas évek óta különféle márkanevek alatt forgalmazza . A szer százszor hatásosabb a morfiumnál.

A bizottság ismerteti, hogy 2005-ben a Johnson & Johnson hollandiai cége, a Janssen-Cilag alkut kötött a Novartis hollandiai leányvállalatával, a Sandozzal, hogy utóbbi ne kezdje árulni a fentanil olcsóbb verzióját. A szerződést "kopromóciós megállapodásnak" nevezték, de a lényege az volt, hogy az amerikai cég ráígért a svájciak várható profitjára; a szerződés szerint többet fizetett nekik azért, hogy ne árulják a szert, mint amennyit a Novartis a fájdalomcsillapítón kereshetett volna.

A versenykorlátozást csaknem másfél évig fenntartották, s ezzel ennyi ideig késleltették az olcsóbb fentanil megjelenését a holland piacon. A bizottság a két cég belső dokumentumaira hivatkozva azt írja, hogy a megállapodás egyértelműen arra irányult, hogy ne kerüljön forgalomba generikus termék, s ezáltal fenntartható legyen az addigi magasabb ár. Ez versenyellenes és sérti az unió működését szabályozó szerződést - szögezi le az Európai Bizottság.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
VERSENYJOG
EURÓPAI BIZOTTSÁG