Áder János köztársasági elnök – Handó Tünde, az OBH elnökének javaslatára – 2014. január 15-ei hatállyal határozatlan időtartamra az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettesévé nevezte ki Gyarmathy Juditot szerdán.

Dr. Gyarmathy Juditot 2014. január 15-től nevezte ki határozatlan időre a köztársasági elnök az OBH elnökhelyettesévé. Gyarmathy Judit kinevezésével már két elnökhelyettese van az Országos Bírósági Hivatalnak.

Gyarmathy Judit 1999-ben „summa cum laude” minősítéssel diplomázott a Miskolci Egyetem Állam-és Jogtudományi Karán, majd Európa jogi szakjogász végzettséget szerzett. A diploma után először a Legfelsőbb Bíróságon, majd 2000. május 1-től a Pesti Központi Kerületi Bíróságon dolgozott bírósági fogalmazóként, titkárnak 2003-ban nevezték ki, majd 2004-ben bírónak a PKKB vagyonjogi csoportjába, ahol főleg tulajdonjogi, öröklési és vegyes kötelmi ügyeket tárgyalt. 2010. február 1-től első fokon ítélkező polgári ügyszakos bíró a Fővárosi Törvényszék Polgári Kollégiumában, szeptember 15-től felkért csoportvezető-helyettes, majd 2012. február 27-től felkért csoportvezető. 2013. március 1-től a Fővárosi Törvényszék Polgári Kollégiuma kollégiumvezető-helyettese. Részt vett a 2014. március 15-én hatályba lépő 2013. évi V. törvény, az új Polgári Törvénykönyv helyi (törvényszéki) szintű oktatásának megszervezésében. Tagja az új Polgári Törvénykönyvhöz kapcsolódó jogszabályok véleményezését koordináló teamnek, továbbá a Munkateher Munkacsoportnak. 2010-től tagja a Bírósági Ügyviteli Vizsgabizottságnak, 2011-től a Fővárosi Törvényszék Közjegyzői Fegyelmi Bíróságának, 2013-tól jogi szakvizsga vizsgáztató. 2013. novembertől központi igazgatási feladatokkal megbízott bíró az Országos Bírósági Hivatalban, 2014. január 15-től az OBH elnökhelyettese.

Milyen elképzeléseket tartalmazott az elnökhelyettesi pályázata?

A pályázat, amely egyébként elérhető a bíróságok központi honlapján, az OBH elnökének stratégiai céljai mentén épül fel, illetőleg azt írtam le benne, hogy a stratégiai célok megvalósításához mennyire és hogyan tudnék hozzájárulni. Korábban a Fővárosi Törvényszéken voltam polgári kollégiumvezető-helyettes. Szakmai területen végeztem igazgatási munkát, ez a terület közel áll hozzám. Nagyon érdekel az oktatás, amelyben egy ideje nem csupán hallgatóként veszek rész, hanem elő is adok a Magyar Igazságügyi Akadémián. Ezt a munkát továbbiakban is szívesen folytatom, és a képzések megújításával kapcsolatban is vannak ötleteim.

Az oktatás és a projektek mellett az elnökhelyettesi tevékenységhez tartozik a szerződések véleményezése, a közbeszerzési eljárások lefolytatásának felügyelete, a Magyar Igazságügyi Akadémia és a nemzetközi kapcsolatok gondozása.

Bírói tapasztalataimat a szerződésekkel kapcsolatban is tudom hasznosítani: foglalkoztam komoly kötelmi ügyekkel, amelyekben összetett szerződéseket tárgyaltam és bíráltam el. Aktívan részt vettem az utóbbi években a nemzetközi terület munkájában is. Tapasztalataim azt mutatják, hogy Magyarország iránt mindenhol nagy az érdeklődés. Fontos lenne valamiféle egységes képzés azok számára, akik – a magyar igazságszolgáltatást képviselve – kiutaznak külföldi konferenciákra, képzésekre. Kellene egy olyan felkészítés, amely során kitérnek például a bírósággal kapcsolatos fogalmak idegennyelvű megfelelőinek helyes használatára, hiszen egy konferencián a mi „küldöttünk” nem csupán az igazságszolgáltatást, hanem az országot képviseli. Ez a személy határozza majd meg a többi résztvevő véleményét Magyarországról, meg kell adnunk tehát neki minden segítséget, hogy könnyebben kommunikáljon és pontos, hiteles információkat adjon át.

Milyen külső és belső elvárásokat érzékel az OBH-val szemben, és ezekből mennyit érez személyesnek?

A legfontosabbak talán a bírósági szervezet részéről érkező elvárások. Az OBH nem önmagáért van, nem a saját igazgatásunkkal foglalkozunk, hanem a teljes bírósági szervezetével. Célunk annak biztosítása, hogy a napi feladatok teljesítése könnyebb , az ehhez szükséges eszközök és háttér pedig biztosított legyen. Elvárás természetesen, hogy az OBH ne ”akadályokat teremtő” szervezet legyen, azonban fontos az ellenőrzés is.

Mi volt az első gondolata, amikor belépett az OBH-ba?

2010 óta dolgoztam igazgatási területen úgy, hogy nem kellett felhagynom az ítélkezéssel, amit nagyon szeretek. Ez most hatalmas kihívás, kevés ilyen lehetőség van egy ember életében.