Aggályosnak tartja az Európai Parlament az olyan magánbefektetői programokat, különösen a máltait, amelyek keretében uniós országok pénzért kínálnak állampolgárságot – derül ki az EP strasbourgi plenáris ülése által csütörtökön elfogadott állásfoglalásból.

A dokumentumban a képviselők arra kérik az Európai Bizottságot, hogy nyilatkozzon arról, összhangban állnak-e ezek a programok az uniós szerződésekkel, valamint a diszkriminációt tiltó szabályokkal.

Néhány uniós tagállam olyan programokat vezetett be, amelyek közvetve vagy közvetlenül lehetővé teszik az uniós állampolgárság értékesítését harmadik országok állampolgárai számára annak ellenére, hogy az EU-tagoktól elvárás, hogy felelős módon járjanak el az EU közös értékeinek megőrzése érdekében, amelyek pénzben nem kifejezhetőek – áll az állásfoglalásban, amelyet 560 igen és 22 nem, valamint 44 képviselő tartózkodása mellett fogadott el az EP.

Az EP szerint az uniós állampolgárság áruba bocsátása aláássa az EU alapját képező kölcsönös bizalmat.
Az állásfoglalásban a parlament hangsúlyozza, hogy az uniós állampolgárság révén elnyert jogok, mint például a szabad mozgás és letelepedés joga, nem bocsáthatók áruba.

Az EP szerint az állampolgárság megszerzésével járó magánbefektetői programok azért is aggályosak, mert azok csak a harmadik országok leggazdagabb állampolgárai számára elérhetőek, és az uniós állampolgárság megszerzésekor a hatóságok semmilyen más kritériumot nem vesznek figyelembe.

Málta a közelmúltban olyan rendszert hozott létre, amely gyakorlatilag a máltai állampolgárság áruba bocsátását teszi lehetővé, ezzel pedig automatikusan uniós állampolgárságot is garantál anélkül, hogy letelepedéshez kötné azt.

Az EP szerint nem egyértelmű, hogy a máltaiak hasznát veszik-e majd a rendszernek, mivel a külföldi befektetőknek nem kell majd adót fizetniük. Ennek kapcsán arra is emlékeztet a parlament, hogy az állampolgárság nem csak jogokkal, hanem kötelességekkel is jár.

Az EP ezért arra szólítja fel Máltát, hogy az állampolgárságra vonatkozó szabályait hozza összhangba az uniós értékekkel. Hasonlóan kellene cselekedniük azoknak az uniós országoknak is, amelyek közvetve vagy közvetlenül lehetővé teszik az uniós állampolgárság értékesítését harmadik országok állampolgárainak – szögezte le az Európai Parlament csütörtökön elfogadott határozatában.