A bíróságok szolgáltató jellegének erősítésével harmóniában, valamint a magas színvonalú, megbízható és gyors ügyintézés érdekében az Országos Bírósági Hivatal kiterjeszti az elektronikus szolgáltatások körét, és továbbfejleszti a bírósági munkateher mérés módszerét.

„Az elektronikus szolgáltatások kiterjesztése és az emberi erőforrások optimalizálása az ítélkezés időszerűségének javítása érdekében” elnevezésű EKOP – 2.1.22-2013-2013-0001 azonosító jelű projekt megindításáról 

A projekt elindítása és megvalósítása a bírák és igazságügyi alkalmazottak tudásának a hasznosításával, valamint részvételével történik. Az OBH a hatékonyabb igazságszolgáltatás biztosításához olyan informatikai rendszert és portálfelületet alakít ki, amelynek segítségével az ügyfelek információhoz juthatnak a különböző bíróságok leterheltségéről, másrészt könnyen kezelhető elektronikus felületen keresztül nyújthatják be igazgatási panaszaikat. A projekt közvetlen célcsoportja minden magyar és külföldi állampolgár, intézmény, illetve egyéb fél, aki valamilyen módon kapcsolatba kerül a magyar ítélkezési rendszerrel.

Az Országos Bírósági Hivatal a komplex fejlesztési program megvalósításához 599.951.925 forint támogatást kap az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program által EKOP – 2.1.22 kódszámmal közzétett pályázat keretében.

A projekt megvalósulásától a következő eredmények várhatóak:

1. Az ügyfelek igazgatási panaszaikat a nap 24 órájában online felületen is benyújthatják. A panaszbeadványok hatékony, átlátható feldolgozása által pedig egyszerűsödik a panaszok intézése.

2. A projektben megvalósul az elnöki lajstrom rendszerek országos konszolidációja, amely új, az elnöki iktatást támogató iratkezelő rendszer kialakítását eredményezi.

3. Az ügyfelek a kialakítandó internetes felületen – a korábbi ügyek adatai alapján – tájékoztatást kaphatnak tervezett ügyük várható hosszáról. Így a bírósághoz fordulók – vagylagos illetékesség esetén – eldönthetik, hogy melyik bíróságon indítják meg a pert.

4. A bírói munkateher mérése érdekében kialakításra kerül az egyes ügyek elintézésének várható munkaidő igényét tükröző súlyszám, mely a bírói munkateher mérésének és összehasonlíthatóságának a lehetőségét biztosítja, amely a bírósági ügyelosztási és ügybeosztási rend kialakításában, valamint ellenőrzésében nyújt majd segítséget.

A fejlesztések eredményes megvalósításához elengedhetetlen az adatrögzítést végző kliensek, az adattárolást és adatkiszolgálást biztosító szerverek egy részének fejlesztése, cseréje. A műszaki hátteret 60 db szerver és 1.200 db új munkaállomás biztosítja. A projekt 2013. október 22-én indult.