A román kormány is maximalizálni készül azt a kereskedőkre áthárított bankközi jutalékot (interchange díj), amelyet a bankkártyák használata után számítanak fel a pénzintézetek – közölte kedden a Mediafax hírügynökség.

A bukaresti pénzügyminisztérium által közvitára bocsátott tervezet szerint a betéti kártyás vásárlásnál legfeljebb 0,2 százalékra, a hitelkártyásnál pedig legfeljebb 0,3 százalékra korlátoznák a díjat.

Magyarország január óta ugyanilyen mértékben korlátozta a bankközi jutalékot.

Tervezete indoklásában a bukaresti pénzügyminisztérium éppen a magyar tapasztalatokra hivatkozva azt állította, hogy a kártyatípusok bankközi jutaléka közti különbség miatt a bankok a drágább kártyatípusokat részesítették előnyben, amelyekből nagyobb hasznuk származott. A rendelettől ily módon versenyszabályozó hatást is remélnek, megelőzendő azt, hogy az olcsóbb kártyákat mesterséges módon kiszorítsák a piacról.

A tervezet indoklása kitér arra, hogy az Európai Bizottság is kidolgozott már egy tervezetet, amellyel első körben a nemzetközi kártyafizetési műveletekben, majd két év múlva a belföldi tranzakciók szintjén is előírná az interchange díj 0,2, illetve 0,3 százalékban való maximalizálását a betéti, illetve hitelkártyák használatánál.

Jelenleg az interchange díj 1-1,2 százalék körül van Romániában – közölte a bancherul.ro szakportál, hozzátéve, hogy a jutalékot a bankok a kereskedőkkel, végső soron pedig a vásárlóval fizettetik meg. A kártyatársaságnak fizetendő jutalékkal együtt minden bankkártyás vásárlás 1,78-2,4 százalékát a jutalékok teszik ki – állította a portál a román versenyhivatal adataira hivatkozva.

Romániában a bankközi jutalék korlátozását egy sürgősségi kormányrendeletbe építenék be, amely a készpénzfizetést is korlátozná.

Kapcsolódó cikk:

Az utolsó csapás – Letörik a kártyás fizetések költségeit? – Az Európai Bizottság két szakaszban maximálná a bankközi díjakat