Igazságosabb és méltányosabb bevándorlási rendszert ígérve Barack Obama amerikai elnök csütörtök este bejelentette, hogy rendelettel megerősíti a határőrizetet, megkönnyíti a képzett és diplomás bevándorlók és vállalkozók Egyesült Államokban maradását, és lépéseket tesz az illegális bevándorlókkal szembeni felelősségteljes bánásmód érdekében.

Hangsúlyozta, hogy az érvényes iratokkal nem rendelkező bevándorlók megsértették a bevándorlási törvényeket, ezért felelősségre kell vonni őket, különösen azokat, akik veszélyeztetik a nemzet- vagy a közbiztonságot. (Az elnök korábban megfogalmazott álláspontja szerint a bűnözőket és nem a családokat kell kitoloncolni.)

Ugyanakkor azok az illegális bevándorlók, akik már több mint öt éve tartózkodnak az Egyesült Államokban, és akiknek gyerekei amerikai állampolgárok vagy legálisan letelepedtek az országban, ha nyilvántartásba vetetik magukat, átesnek a bűnügyi háttérellenőrzésen és rendesen befizetik az adót, ideiglenes tartózkodási engedélyért folyamodhatnak, anélkül, hogy tartaniuk kellene a kitoloncoltatástól.

Az elnök egyúttal rámutatott, hogy az általa bejelentett “egyezség” nem vonatkozik azokra, akik csak nemrégen érkeztek az országba, vagy akik ezzel illegális módon a jövőben fognak megpróbálkozni. Barack Obama kiemelte, hogy az intézkedések nem biztosítanak sem állampolgárságot, sem hosszú idejű tartózkodási engedélyt, sem pedig az állampolgárokat megillető kedvezményeket, mert ezekben a kérdésekben a kongresszus az illetékes. “Mindössze annyit mondunk, hogy nem fogjuk önöket kitoloncolni” – mondta az elnök.

A kongresszus megkerülésével meghirdetett elnöki rendeletben megfogalmazott intézkedések az Egyesült Államokban tartózkodó több mint 11 millió bevándorló közül mintegy 4-5 milliót mentesítenek a deportálás veszélye alól. Barack Obama kijelentette, hogy a tömeges amnesztia igazságtalan lenne, a tömeges kitoloncolás pedig nem reális. Hangsúlyozta, hogy az amerikai a bevándorlók nemzete és az is marad.

Utalva a saját és a republikánusok álláspontja közötti konfliktusra – ellenzéki politikusok egyebek között a hatalmával való visszaéléssel vádolják az elnököt -, kijelentette, hogy ha a kongresszus kétségbe vonja intézkedéseinek bölcsességét, akkor alkosson törvényt a bevándorlásról, mert csak a törvényhozás tudja bevégezni a munkát. Mint mondta, együtt kíván működni a törvényhozással egy átfogó, kétpárti jogszabály elfogadásának érdekében, amely a kihirdetett rendelet helyébe léphet és megreformálhatja az egész rendszert.

Obama jogszerűnek nevezte saját dekrétumát, és emlékeztetett arra, hogy az elmúlt fél évszázad során pártállásától függetlenül minden elnök élt a joghatóságával, hogy lépjen a bevándorlás ügyében.
Az elnök beszédét követően bevándorlók ünnepeltek a Fehér Ház előtt. A külföldről – főleg Latin-Amerikából – érkezett közösségek már Obama bejelentésének élő közvetítését országszerte közös partikon nézték.

Az elnöki rendelet bejelentése elutasító reagálásokat váltott ki republikánus politikusokból. John Boehner, a képviselőház elnöke hangsúlyozta, hogy az amerikai demokrácia nem így működik, és Obama, “bár korábban azt mondta, hogy nem király és nem császár, mégis úgy viselkedik, mintha az lenne”. John McCain szenátor álláspontja szerint a bevándorlás ügyét a népképviselőknek kell megvitatniuk, és azt nem egy dekrétummal kell rendezni, Michael McCaul képviselő pedig egyenesen alkotmányellenesnek nevezte Obama intézkedéseit, amelyek szerinte fenyegetést jelentenek a demokrácia számára.

Több republikánus honatya és kormányzó is előre bejelentette, hogy bíróságon fogja megtámadni az elnöki rendeletet.