A kettős adóztatás elkerüléséről - Magyarország egyezményt kötött Luxemburggal

2015.03.12. Jogi Fórum / MTI

A kettős adóztatás elkerüléséről kötött egyezményt Magyarország és Luxemburg - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodást - a 2011 óta tartó tárgyalássorozat lezárását követően - március 10-én az Európai Unió tagállamai pénzügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán írta alá Varga Mihály és a luxemburgi társtárca vezetője, Pierre Gramegna.

Magyarország és Luxemburg újratárgyalta a kettős adóztatás elkerüléséről, a rendszerváltás idején 1990-ben kötött egyezményt.

Az új megállapodás a legfrissebb nemzetközi normákhoz és a legújabb adópolitikai kihívásokhoz igazodik - emeli ki közleményében az NGM.

A 2016-tól alkalmazható magyar-luxemburgi egyezmény kettős célt szolgál: egyrészt kizárja a magánszemélyek, illetve a vállalkozások jövedelmének kettős adóztatását, másrészt az adóelkerülés garanciáit is lefekteti.

A jövedelmüket eltitkoló adóelkerülőkkel szembeni eredményes NAV-fellépést több, az új egyezményben lefektetett szabály is biztosítja. Lehetőséget teremt például az adóhatóságok között a teljes körű, a banki adatokra is kiterjedő információcserére. A NAV adott esetben költségvetési bevétellé is alakíthatja a megszerzett információt abban az esetben, ha egy vagyonosodási vizsgálat alkalmával kiderül: a Magyarországon adózni köteles magánszemély luxemburgi bankszámláján rejtegeti bevételeit - ismerteti az NGM.

Az elmúlt években Magyarország több országgal - az Egyesült Államokkal, Németországgal, Nagy-Britanniával és Dániával - új alapokra helyezte az adópolitikai kapcsolatokat - emlékeztet a Nemzetgazdasági Minisztérium.

  • kapcsolódó anyagok
ADÓZÁS
LUXEMBURG