Az öt ítélőtáblára érkező összes ügy több mint felét a fővárosi kapja – mondta Mohácsy Zsuzsanna, a Fővárosi Ítélőtábla elnökhelyettese a tavalyi év értékelésével kapcsolatban.

A Fővárosi Ítélőtábla 81 bírája tavaly több mint tízezer ügyet intézett, ami az öt táblabíróságon befejezett összes ügy 54 százaléka. A Fővárosi Ítélőtábla 600-zal több ügyet fejezett be, mint amennyi érkezett, így a folyamatban lévő ügyek száma jelentősen csökkent.

Az eljárások túlnyomó többsége, a polgári és gazdasági perek 90 százaléka, valamint a büntetőügyek 84 százaléka egy éven belül fejeződött be. Fél évnél is rövidebb ideig tartott a polgári perek 45 és a büntetőügyek 28 százaléka. Az időszerű ítélkezés érdekében tavaly a szegedi és a debreceni tábla is segített a fővárosinak.

Tavaly új pertípusként jelentkeztek a Fővárosi Ítélőtáblán a devizahiteles, valamint az önkormányzati választásokkal kapcsolatos ügyek, amelyek esetében a törvény szoros határidőket ír elő a bíróságoknak.

Tavaly 68 – pénzintézetek által a szerződési feltételek tisztességtelenségével kapcsolatban kezdeményezett – devizahiteles ügyben hozott döntést a Fővárosi Ítélőtábla. Az elnökhelyettes elmondta, hogy emellett a fogyasztói hitelszerződésekkel összefüggésben idén tárgyalták és fejezték be a forinthitelesek ügyeit, és nyárra várják a Magyar Nemzeti Bank által kezdeményezett pereket. Számítanak arra is, hogy a vállalkozások a devizahitel-szerződéseik érvénytelenségének megállapítása érdekében indított ügyeikkel újabb perhullámot indítanak el.

A devizahiteles perek elbírálásában segítettek a táblának a balassagyarmati, a Budapest környéki, a szekszárdi, a székesfehérvári és a tatabányai törvényszék bírái, a 91 választási ügyben pedig a Fővárosi Törvényszék és a Budapest Környéki Törvényszék közigazgatási ügyekben eljáró bírái.

Jelenleg nincs betöltve a Fővárosi Ítélőtábla büntetőkollégiumának vezetői posztja, mivel Czine Ágnes korábbi kollégiumvezetőt a közelmúltban alkotmánybíróvá választotta a parlament. A posztjára kiírt első pályázat eredménytelen lett, az másodiknak a beadási határideje a napokban jár le.

A 2003-ban létrehozott Fővárosi Ítélőtábla élén kezdettől fogva Lukács Zsuzsanna elnök áll, aki 2010 januárjában kezdődő második hatéves ciklusának utolsó évét tölti. A táblaelnöki kinevezésekről az Országos Bírósági Hivatal elnöke dönt, de a harmadik ciklushoz már az Országos Bírói Tanács támogatása is szükséges.

Mohácsy Zsuzsanna elnökhelyettes elmondta: megítélése szerint az ítélőtábla mennyiségi és minőségi szempontból is kiegyensúlyozott, jó teljesítményt nyújt. Az ügyforgalmi adatok magukért beszélnek, a szakmai munkára pedig jellemző, hogy a legnagyobb súlyú, legbonyolultabb és legmunkaigényesebb ügyek másodfokon nagyrészt a Fővárosi Ítélőtáblára kerülnek polgári, gazdasági és büntető ügyszakban egyaránt. Hozzátette, a szakmailag is nagy kihívást jelentő egyedi ügyekben született, magas színvonalú döntések nagymértékben alakítják a joggyakorlat fő irányait, fontos kérdésekben orientálják az alsóbb fokú bíróságokat és a jogkereső közönséget.