Felzárkózást Segítő Gazdasági Fórum - Egy új intézmény a vállalatok társadalmi felelősségvállalásának erősítésére

2015.08.10. Jogi Fórum / MTI

A kormány Felzárkózást Segítő Gazdasági Fórum felállításáról döntött, amelynek feladata, hogy a vállalatok társadalmi felelősségvállalásának összehangolásával segítse a hátrányos helyzetűek felzárkózását, foglalkoztatását.

A kormányhatározat szerint az emberi erőforrások minisztere lesz a fórum elnöke, az alelnöki posztot pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára tölti majd be.

A kormány rendelkezett arról is, hogy a fórumnak - amely felzárkózást szolgáló tanácsadó, konzultációs testületként működik majd - tagja lesz továbbá a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint a kabinettel stratégiai megállapodást kötött vállalatok és a felzárkózás területén szakmai tapasztalattal rendelkező cégek.

A konzultációs testület feladatai közé tartozik majd a társadalmi felzárkózásért felelős miniszter munkájának támogatása a munkanélküliséggel leginkább sújtott társadalmi csoportok esélyteremtésének elősegítésében; ajánlásokat tesz a 2014-2020. évi programozási időszakban kiírás előtt álló felzárkózást segítő programok szakmai tartalmára, intézkedéseire; javaslatokat fogalmaz meg a hátrányos helyzetűek, különösen a romák versenyszférában való foglalkoztatásának ösztönzésére, valamint felhívja a figyelmet azokra a problémákra, amelyek nehezítik a romák felzárkózását segítő intézkedések megvalósulását - olvasható a kormányhatározatban.

A határozatban azt is szabályozták, hogy a testület szükség szerint, de legalább évente kétszer ülésezik.

  • kapcsolódó anyagok
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT
SZOCIÁLIS SZFÉRA