Arcképprofilokat nyilvántartó rendszer létrehozását kezdik tárgyalni - Az OGY ma tárgyalja továbbá az egészségügyi törvény módosítását is

2015.10.20. Jogi Fórum / MTI

Az Országgyűlés ma felhatalmazhatja az országos tisztifőorvost, hogy válsághelyzetekben kötelező szűrővizsgálatot rendeljen el a menedékkérőknek. A képviselők ezt követően tárgyalni kezdhetik a belügyminiszter arcképprofilokat nyilvántartó rendszer létrehozásáról szóló javaslatát.

Az ülésnap reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit szavazások követnek.

A Ház ekkor módosíthatja az egészségügyi törvényt az emberi erőforrások miniszterének javaslatára. Az indítvány alapján, ha a menekültstátuszért folyamodó az államhatárról szóló törvény szerinti tranzitzónában adja be kérelmét, akkor ott kell elvégezni a szűrővizsgálatot.

Elfogadhatják továbbá a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap 2011-2015 közötti tevékenységéről szóló beszámolókat, valamint az elsősorban jogharmonizációs céllal készül tőkepiaci törvénymódosításokat.

A határozathozatalok után elsőként a környezetvédelmi termékdíjat érintő változtatások kerülnek szóba, ezt követi az új arckép-nyilvántartási rendszer tárgyalása. A belügyminiszter az új adatbázis létrehozását egyebek emellett az ismeretlen bűnelkövetők minél gyorsabb beazonosíthatóságával indokolta.

A parlament az ülésnap további részében napirendjére tűzi még a Magyar Fejlesztési Bankról, valamint a szabálysértésekről és az egyes jogállási tárgyú törvényekről szóló törvénymódosítások általános vitáit is.

Az Országgyűlés ülése a héten csütörtökig tart, majd jövő hétfőn, az állami földek privatizációjáról szóló vitanappal ér véget.

  • kapcsolódó anyagok
BŰNÜGY
EGÉSZSÉGÜGY