Óvást terjesztett az alkotmánybíróság elé a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a bukaresti képviselőházban múlt héten elfogadott, a külföldön élő román állampolgárok levélben történő voksolását lehetővé tevő törvény ellen – derült ki a szövetség hírleveléből.

“A törvény továbbra is számtalan aggályt vet fel a szavazat titkosságára, megszervezésére vonatkozóan. Mindezek mellett a választási csalásra is lehetőséget ad (…) Nem fogadhatjuk el, hogy a következő választásokat a szabálytalanság és a csalás gyanúja árnyékolja be egy rosszul kidolgozott törvény miatt” – idézte a hírlevél Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét.

Az RMDSZ a – Ponta-kormányban részt vevő – Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és más pártok képviselőinek támogatásával gyűjtötte össze az alkotmányossági óváshoz szükséges aláírásokat. Románia alaptörvénye szerint 50 képviselő vagy 25 szenátor aláírása szükséges ahhoz, hogy egy kifogásolt, a törvényhozás által elfogadott jogszabály ellen óvást lehessen benyújtani az alkotmánybíróságon. Az RMDSZ képviselőházi frakciója 17, szenátusi frakciója pedig 8 tagú.

Márton Árpád képviselőházi frakcióvezető-helyettes, aki az RMDSZ képviseletében részt vesz a választási törvényeket kidolgozó parlamenti különbizottságban, korábban elmondta: a levélben való szavazás jelentősen torzítja majd a választások eredményeit, hiszen így a levélben leadott szavazatok egy része nem a külföldi választókerületben eredményez mandátumokat, hanem a visszaosztás után az ország különböző megyéiben, adott esetben a magyarlakta térségekben.

Az RMDSZ szerint a törvény nem garantálja a voksolás titkosságát.

A jogszabályt a parlament mindkét háza nagy szavazattöbbséggel elfogadta, hatályba lépéséhez csak az államfő aláírására van szükség. A törvényt sürgősségi eljárással szavazták meg, mert egy korábbi alkotmánybírósági döntés értelmében a voksolást megelőző egy évben a választási törvények már nem változhatnak.

A jelenlegi parlament mandátuma 2016. december 19-én jár le Romániában. A következő választásokat jövő év november végére vagy december elejére írhatja ki az államfő.

Az alkotmánybíróság közölte, hogy november 18-án tárgyalja az RMDSZ óvását.