Csökken az egyszerűbb fúziók ügyintézési határideje - 8 napon belül kell döntést hozni az új szabályozás értelmében

2016.01. 5. Jogi Fórum / MTI

Az egyszerűbb fúziók ügyintézési határideje 30-ról 8 napra csökken -közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mivel a hivatal ügyintézési határidejét is érinti a január 1-jével hatályba lépett, a közigazgatási bürokrácia csökkentésével összefüggő törvénymódosítás.

Az új szabályozás szerint 8 napon belül kell döntést hozni a két hónapnál rövidebb ügyintézési határidővel elbírálandó ügyekben, így a versenytörvény alapján alkalmazott, úgynevezett egyszerűsített fúziós eljárásokban is.

A GVH egyszerűsített eljárásban dönt egy fúzió engedélyezéséről, ha a tranzakció nyilvánvalóan nem jár a verseny jelentős mértékű csökkenésével az érintett piacon.

A versenyhivatal közleményében emlékeztetett, hogy az ilyen eljárások elintézésének határideje 2014. július 1-jétől már 30 napra csökkent a korábban érvényes 45 napról a versenytörvény módosításával. A GVH az ilyen eljárásokban többnyire már tavaly is rövidebb idő alatt hozta meg döntéseit. Tavaly az egyszerűsített eljárások tényleges átlagos, a hiánypótlások törvény alapján kieső napjai nélkül számított elintézési ideje 20 nap alá csökkent.

A GVH hangsúlyozta, a 8 napon belüli döntéshozatalra csak akkor van lehetőség, ha az ügyfelek a fúziós kérelmet hiánytalanul nyújtják be.

A közlemény szerint felértékelődik a fúziós eljárásokban 2012 óta biztosított előzetes egyeztetés jelentősége is, hiszen a megfelelően előkészített előzetes egyeztetésekkel érdemben csökkenthető hiánypótlások szükségessége a későbbi eljárásokban.

A GVH szerint az új eljárástípus jól illeszkedik abba az intézkedéssorozatba - önálló fúziós iroda létrehozása, új űrlap, kérelem benyújtása előtti egyeztetés lehetősége, egyszerűsített döntés -, amelyet a hivatal az elmúlt években indított a fúziók gyorsabb és hatékonyabb engedélyezése érdekében.

  • kapcsolódó anyagok
GVH