Minimálbér-emelés az újévben több amerikai szövetségi államban - Tizennégy államban nőttek a bérek

2016.01. 5. Jogi Fórum / MTI

Az Egyesült Államok tizennégy szövetségi államában emelkedtek január elsejétől a minimálbérek.

Hat év óta nem emelkedtek az Egyesült Államokban a szövetségi munkahelyeken a minimálbérek; eddig óránként hét dollár huszonöt cent volt a minimálbér.

Január elsejétől azonban tizennégy szövetségi államban és több nagyvárosban saját hatáskörben, saját költségvetésből (nem szövetségi pénzből) emelték a minimális órabéreket. A legnagyobb mértékű az emelésnek Kaliforniában és Massachusetts államban: ott kilenc dollárról tíz dollárra emelik a minimálbér, a legalacsonyabb béremelés pedig Arkansas államban várható, ott 7,5-ről nyolc dollárra emelik az órabért.

Dél-Dakorában mindössze egyetlen centtel növeltk az összeget, így az nyolc dollár ötvenöt cent.

Az adatokat a Szövetségi Államok Törvényhozásának Országos Konferenciája hozta nyilvánosságra. (Ez a szervezet 1974-ben alakult, mindkét párt képviselőinek részvételével, és érdekképviselettel és kutatással foglalkozik.) Néhány nagyvárosban a szövetségi államoknál is nagyobb arányú emelés várható. Az északnyugati Washington államban lévő Seattle városában például 10,5-ről tizenhárom dollárra emelik a minimális órabért, San Francisco és Los Angeles vezetői pedig júliusra jeleztek nagyobb arányú emelést.

  • kapcsolódó anyagok
USA